Slovenský film Nickyho rodina zabodoval v Londýne

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2012, 09:08
  • Autor:Iveta Pospíšilová, video:TRIGON PRODUCTION (v)

LONDÝN – Film Patrika Pašša a Mateja Mináča – Nickyho rodina, ktorý bol jedným z hlavných snímkov piešťanského Cinematiku v minulom roku nominovaný v kategórii Najlepšie využitie archívov dostal vo verejnom hlasovaní členov Medzinárodnej federácie televíznych archívov FIAT/IFTA najvyšší počet hlasov a získal výročnú cenu za rok 2012. Tvorcom ju v Londýne odovzdali v sobotu 29. septembra večer.

Na slávnostnom podujatí v priestoroch Britského filmového inštitútu sa osobne zúčastnil aj Sir Nicholas Winton. „Prestížna cena FIAT/IFTA AWARD od svetovej federácie televíznych archívov v samom epicentre filmu udelená našej snímke za účasti samotného 103 ročného Sira Wintona, to  bolo pre nás jedinečnou a dojemnou udalosťou. Boli sme prešťastní, že Nicky sám zažil, ako nesmierne silne jeho film pôsobí na celom svete a s Patrikom Paššom nám bolo cťou odovzdať cenu jemu.



Kto viac si ju zaslúži?“ povedal po vyhlásení výsledkov režisér Matej Mináč. „ My, filmári, sme len služobníkmi posolstva humanity a slušnosti, ktoré svojím životom realizuje Nicky Winton,“ doplnil producent Patrik Pašš. Krásny sklenený artefakt odovzdali slovenskí filmári Sirovi Wintonovi ako výraz vďaky a súčasne dôkaz toho, že príbeh jeho života a životov ním zachránených detí oslovuje divákov rovnako intenzívne všade, kdekoľvek sa premieta. V uvedenej kategórii boli s Nickyho rodinou nomimované aj talianska snímka  A Cosa Serve Il Cinema  (portrét režiséra Bernarda Bertolluciho režisérky  Daniely Piccioni) a dánsky dokument Past Dreams of the Future  Michelle Francatiovej.
Nickyho rodina vznikla v koprodukcii s RTVS a ČT a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Uvedené významné ocenenie je 27. cenou pre tento výnimočne úspešný slovensko-český dokument.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav