Byť videný je pre cyklistov životne dôležité!

  • Spravodajstvo
  • 2. októbra 2012, 12:34
  • Autor:krpz(j)


V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva častejšie dochádza ku kolíziám vodičov motorových vozidiel s nemotorovými
účastníkmi cestnej premávky.

Počas tohto ročného obdobia si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri nehode na to doplácajú svojím zdravím a neraz i životmi. Je to každoročne opakujúci sa trend, že počas jesenných mesiacov je zvýšený nápad dopravných nehôd s účasťou chodcov z dôvodu zníženia viditeľnosti a bohužiaľ aj častým výskytom chodca na cestnej komunikácii pod vplyvom alkoholických nápojov. Preto odporúčame okrem primeranej opatrnosti aj potrebu obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti.
Niekedy stačí len oblečenie s reflexnými prvkami, alebo oblečenie si označiť reflexnými páskami. Čo sa týka cyklistov policajné skúsenosti hovoria, že aj napriek ich povinnosti zo zákona byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky, alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev, mnohokrát jazdia na neosvetlenom bicykli bez reflexných doplnkov, taktiež jazdia po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je jazda ani v skupinkách vedľa seba, alebo aj jazda pod vplyvom alkoholických nápojov.
V neposlednom rade treba dávať pozor na jesenné poľnohospodárske práce (zvoz cukrovej repy a pod.), kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata, treba si dávať pozor aj na opadané lístie na ceste a nebezpečenstvo šmyku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel