Storočná Mária Sabová nepozná recept na dlhovekosť, ale na zázvorníky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. septembra 2012, 14:03
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Ak sa chcete dožiť sto rokov, odsťahujte sa do Vrbového. Počas šiestich rokov sme tu zaznamenali až piatich viac ako storočných obyvateľov. Po Viole Rákayovej, ktorá sa dožila 103 rokov a zomrela dva dni po sfúknutí narodeninovej torty, storočnom už nebohom Jánovi Sudorovi, 106-ročnej Anne Balášovej, sa krásneho jubilea s desiatimi krížikmi dožil v roku 2011 sympatický deduško – Anton Kuník. A v piatok 28. septembra 2012 oslávila sto rokov Mária Sabová, rodená Didalová.

Vinšovať jej prišla i delegácie z mestského úradu na čele s primátorom mesta Vrbové Jánom Jánoškom, ktorý jej okrem kvetov odovzdal aj pamätnú medailu mesta . Babička sa na ňu zadívala, usmiala sa a spýtala: „Čo mi to dali?“ Nebolo jej úplne jasné. Celkom presne si ale spomenula, že sa vydávala v roku 1939 a všetky kabáty, čo jej viseli v skrini jej ušil jej manžel – chýrny krajčír Anton Sabo, s ktorým mala štyri deti. Tri z nich – Anka, Ladislav a Emília boli s nami v kuchyni. A vyfotili sme ich aj na dvore.  
 Keď sme od chýrnej kuchárky Márie Sabovej, ktorá  má nadovšetko rada sladkosti a koláče pýtali recept na dlhovekosť, odpovedala: „Ten nepoznám, ale ak chcete, dám vám recept na výborné zázvorníky.“ Jej dcéry Anna a Emília a syn Ladislav o babičke prezradili, že ešte pred mesiacom, keď jej upratovali dom, aby mala pred oslavami čisto, im varila kompletný obed.
O to, čo babička najradšej robí a aké jedlá i nápoje miluje, sa dozviete v Piešťanskom týždni.
Pozrite si našu fotogalériu z návštevy primátora Jánošku u babičky Sabovej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel