NR SR: Zákaz vstupu do lesa cyklistom a jazdcom je nevykonateľný, tvrdí Mikloš

  • Spravodajstvo
  • 27. septembra 2012, 08:35
  • Autor:sita (v)

Podľa Pavla Freša (SDKÚ-DS) za Márie Terézie sa „koňmo“ mohlo chodiť do lesa a za sociálneho demokrata sa nesmie.Zákon o lesoch, ktorý zakazuje vstup do lesa cyklistom a jazdcom na koňoch, je podľa poslanca NR SR Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nevykonateľný, ale dajú sa na jeho základe šikanovať ľudia. Ako povedal Mikloš v parlamentnej rozprave k zákonu o lesoch, ktorým chcú opoziční poslanci zrušiť tento zákaz, podľa zákona je dovolený pohyb len na lesných cestách, alebo vyznačených trasách.

Zákon o lesoch, ktorý zakazuje vstup do lesa cyklistom a jazdcom na koňoch, je podľa poslanca NR SR Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nevykonateľný, ale dajú sa na jeho základe šikanovať ľudia. Ako povedal Mikloš v parlamentnej rozprave k zákonu o lesoch, ktorým chcú opoziční poslanci zrušiť tento zákaz, podľa zákona je dovolený pohyb len na lesných cestách, alebo vyznačených trasách. „Tých je minimum. V lese nikde nie sú vyznačené. Nemáte šancu vedieť, či zákon porušujete. Lesná stráž vás chytí a vy neviete dokázať, že zákon neporušujete. Zákon je škodlivý, lebo umožňuje štátnej moci šikanovať ľudí bez možnosti dokázania,“ povedal Mikloš.

Podľa Pavla Freša (SDKÚ-DS) za Márie Terézie sa „koňmo“ mohlo chodiť do lesa a za sociálneho demokrata sa nesmie. „Vrátili sme sa pred čas nevoľníctva. Sme päť rokov pred Máriou Teréziou,“ povedal. Zároveň upozornil, že pred piatimi rokmi, keď bol tento zákaz schválený, bola v NR SR diskusia o tom, ako kôň a bicykel škodí. „200 rokov neškodilo, teraz škodí. Politicky to nechápem, pretože nositelia moderného nás dovedú pred rok 1800. Čo je odborné na tom, že zakážeme pohyb v lese koňom a na bicykli? Čo mám synovi povedať, že kôň škodí? Zastavme šikanovanie,“ vyzval Frešo.

Od roku 2007 je v zákone zavedený zákaz pohybu po lese na bicykli a na koni. Ako dôvod vtedy bolo uvedené údajné neúmerne sa zvyšujúce nebezpečenstvo ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy.

Podľa predkladateľov však tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na využitie lesa na športové a rekreačné aktivity. Zákon je podľa opozičných poslancov v rozpore s našou kultúrou a stáročnou tradíciou, súčasťou ktorej je slobodný vstup do lesa. Navyše, deklarovaný problém – ohrozenie ľudí – nerieši, pretože pohyb po vyznačených turistických chodníkoch rieši zákon o ochrane prírody,“ upozorňovali poslanci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek