Na farme Etelka objavili strateného parašutistu

  • Spravodajstvo
  • 27. septembra 2012, 10:55
  • Autor:Anna Jánošková (v)

PIEŠŤANY/PRAŠNÍK – Dňa 19. 9. 2012 sa druháci, tretiaci a štvrtáci zo ZŠ F. E. Scherera v Piešťanoch vybrali na exkurziu na farmu „ Etelka“- Prašník. Po nenáročnej ceste autobusom sme sa ocitli v náručí Malých Karpát. Kúsok hore brehom na farmu nás čakali kravičky.

Privítal nás farmár Martin a psík Baška, ukázal nám, kde sa čo nachádza a po spapkaní desiaty od mamy (časť zjedli i kozičky , lebo nakúkali zvedavé do batôžkov) išli deti hľadať poklad farmy Etelka. Farmár Martin deťom oznámil, že majú hľadať indície, no ešte ani nedopovedal a už sa deťúrence rozpŕchli na všetky svetové strany, do kopcov i dolín. Onedlho doniesli farmárovi strateného parašutistu, ktorého stratil jeho syn, ale indície nie, lebo si nedočkavci nedali vysvetliť, čo indícia je. Po vysvetlení, čo je indícia, začali pomaly nosiť lístočky so slovami.

Najväčší odvážlivec tretiak Dušan išiel sňať indíciu priamo z reťaze býčka. Pomocou indícií všetci svorne hľadali, a ako správne mestské deti čakali niečo hmotné. Našli len múdru myšlienku :“Najväčším pokladom farmy „Etelka“ sú jej zvieratká.“ , ktorá pre nich nemala s pokladom nič spoločné. Každé dieťa však dostalo perník v tvare zvieratka z medovníkov, niektoré hneď skončili v detských bruškách.

Počasie nám prialo, slniečko jemne hrialo a okolo nás  sa preháňalo stádo kozičiek na čele s baranom. Mnohé deťúrence sa premenili na pastierov a naháňali kozičky po kopcoch i dolinách, trpezlivé kravičky sa nechali pohladkať a odolávali rúčkam našich detí. Druháci Filipko a Saško sa stali traktoristami a okupovali farmárov traktor, niektorí kŕmili ovocím býčkov. Nezabudnuteľným zážitkom pre dievčatá bola drevená latrína s vyrezaným srdiečkom v strede a s pavučinou.

Zvonec farmy zvolal deti na ochutnávku kravského a kozieho mlieka, ochuteného jogurtového  mliečka . Najviac chutilo deťom čokoládové. Posilnené deti sa znova rozpŕchli po farme, zakrádajúc sa pomaly k zvieratkám, ale i k detským hojdačkám, preliezačkám, či k pieskovisku. Našťastie farmárov prváčik Samko bol v škole, lebo i jeho odrážadlo, bicykel i trojkolka skončili u detí a spúšťali sa na nich dolu brehom.

Mnohé z detí jemne závideli, že farmárov syn môže žiť medzi zvieratkami. Bohužiaľ, koníky v ten deň na farme neboli, ale farmár Martin nám sľúbil, že prídu za nami do školy a tam deti povozia.

Po ochutnaní syra a zakúpení medovníkov pre mamičky, babičky i sestričky sme sa rozlúčili s farmárom Martinom a s dažďom za pätami sme sa ponáhľali k autobusu. Deťom sa na farme páčilo, a sľúbili, že sa vrátia aj s rodičmi a pomôžu farmárovi pásť kozičky.



 Farmár Martin svoj sľub dodržal a koníky Betina a Sandra , v stredu,  26.9. po 3-hodinovej ceste zavítali do našej školy na sídlisku A. Trajan  a spôsobili menší rozruch. Nemali šancu si ani na chvíľu oddýchnuť a netrpezlivé deti sa konečne dočkali i sľúbenej jazdy na koni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav