Stromy na trnavskej pešej zóne to majú zrátané

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2012, 13:36
  • Autor:sita(m)

TRNAVA. Desiatky stromov na Hlavnej ulici v Trnave skončia pod motorovými pílami. Radnica vydala súhlas na ich výrub v súvislosti s plánovanou obnovou pešej zóny. Stromy vyrúbu v čase vegetačného pokoja, teda od 1. októbra do 31. marca. Päťdesiatpäť brestovcov a javorovcov má na vynovenej pešej zóne nahradiť približne rovnaký počet nových stromov.

Staré stromy podľa Jany Galkovej z Mestského úradu v Trnave nebolo možné začleniť do novej pešej zóny. Väčšina z nich má problematický zdravotný stav, čo potvrdila aj znalkyňa Gabriela Juhásová. Dobre sú na tom len mladé brestovce západné, ktoré boli do stromoradia vysádzané dodatočne, ich presádzanie by však bolo príliš komplikované.
Vyrúbané stromy na novej pešej zóne nahradí 49 jaseňov mannových a osem okrasných hrušiek. Stromy budú vysadené do stromoradia podobne ako boli doteraz, na dvoch miestach bude výsadba zhustená. Sadené majú byť odrastené stromy s výškou najmenej 280 centimetrov. Na pešej zóne budú vymenené aj všetky kríky a všetky kvetinové záhony.
Obnovu pešej zóny vedenie mesta už niekoľko rokov odkladá. Prvé státisíce eur boli v rozpočte mesta už vyčlenené aj v tomto roku, práce sa však opäť presunuli do budúceho roku. Termín začiatku prác odmietol spresniť aj primátor Vladimír Butko s vysvetlením, že radnica má v poslednom čase problémy pri verejnom obstarávaní, ktoré začiatok prác odďaľujú. Priestorový model budúceho vzhľadu pešej zóny si môžu záujemcovia pozrieť vo štvrtok a piatok v radnici.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela