Polícia vyzýva ľudí, aby si dali podozrivý alkohol otestovať

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2012, 17:49
  • Autor:SITA/red(i)

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Polícia vyzýva občanov, ktorí si kúpili v poslednom čase alkohol v Českej republike, aby ho odovzdali na testy, či nie je kontaminovaný zvýšeným obsahom metanolu. Zároveň upozorňuje tých, ktorí škodlivý alkohol ponúkajú, že sa môžu dopúšťať trestného činu. Na tlačovej besede to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Prešovský prípad, kde sa na rodinnej oslave otrávili alkoholom minimálne štyria ľudia, zatiaľ polícia pracovne kvalifikuje ako trestný čin ohrozovania zdravia potravinami a inými predmetmi. Podľa Gašpara sa polícii podarilo z akcie v Kapušanoch zadržať z celkového množstva desiatich litrov ešte 450 ml alkoholu. „
Zo vzorky 450 ml bol obsah metanolu približne 25 percent objemových jednotiek, pričom pomer metanolu a etanolu bol 1:1,“ ozrejmil Gašpar. Dodal tiež, že hostia skoro celý alkohol vypili. Jeden z hostí oslavy vycestoval do Česka, kde je hospitalizovaný.
Policajti zaistili dve vzorky alkoholu z akcie. Jednu našli u čašníka pohostinstva, kde bola oslava. Jeden z hostí odovzdal polícii zvyšok z fľaše, ktorú dostal. „Výsledky týchto dvoch vzoriek ešte nie sú známe,“ povedal policajný prezident. Oslávenec kúpil podľa polície alkohol cez internet od českého výrobcu v piatich plastových fľašiach. Na oslave ich prelial do skla a rozdával hosťom. Polícii povedal, že dostal ubezpečenie, že ide o alkohol z roku 2011. Výrobca mu údajne telefonicky garantoval, že je v poriadku. V piatok urobili policajti kontrolu aj v košickom podniku, kde zaistili jedno otvorené balenie liehu bez označenia kontrolnou známkou s 0,4 litra alkoholu od českého výrobcu. „Výsledok expertízy tohto alkoholu nie je známy,“ povedal Gašpar.
Polícia podľa Gašpara vykonáva v súčasnosti viacero opatrení, ktoré sú zamerané na odhaľovanie pančovaného alkoholu. Policajti ešte v minulom týždni začali kontrolovať pri dopravných kontrolách aj dovoz a prepravu alkoholu z Česka a to zvlášť v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Rozbehli tiež spoluprácu s finančnou správou a ministerstvom pôdohospodárstva a tiež Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. „Boli vykonané aj spoločné preventívne prehliadky pohostinstiev nižšieho štandardu, respektíve predaj na blšom trhu,“ doplnil Gašpar.

Podľa policajného prezidenta slovenskí policajti denne komunikujú s českými kolegami. „Sme v neustálom kontakte a budeme dostávať informácie, pokiaľ sa objavia v účtovných dokladoch odberatelia zo Slovenska,“ dodal. Podľa jeho slov však nemôžu zaručiť, že si občania nekúpili alkohol v pohraničných oblastiach alebo vo vnútrozemí individuálne. Polícia tiež podľa Gašpara zverejní rizikové webové stránky, ktoré ponúkajú predaj alkoholu v Českej republike.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav