Na cestách umrelo šesť osôb, od začiatku roka až 199

  • Spravodajstvo
  • 10. septembra 2012, 13:58
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Minulý týždeň sa na Slovensku stalo 294 dopravných nehôd, zomrelo pri nich šesť osôb – traja motocyklisti, dvaja chodci a jeden vodič. Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne, a upozorňuje, že v pondelok sa začala na cestách dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL.

Od začiatku roka až do nedele 9. septembra polícia eviduje 9 222 nehôd, pri ktorých umrelo 199 ľudí, z nich 120 vodičov a spolujazdcov, 18 motocyklistov, 41 chodcov a 20 cyklistov. V rovnakom období minulý rok sa na slovenských cestách stalo 10 191 nehôd, o život pri nich prišlo 205 osôb.
"Opätovne apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali dopravné predpisy," tvrdí policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Ako dodala, pondelka do nedele 16. septembra bude aj na slovenských cestách ďalšia dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov.
"Septembrová týždňová dopravno-bezpečnostná akcia je zameraná na dodržiavanie povinností osôb sediacich na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením," povedala policajná hovorkyňa.
Do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zapoja policajti na celom území Slovenska. Jej cieľom je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Policajti budú kontrolovať, či osoby sediace na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom ho počas jazdy používajú.
"Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je totiž povinná ho použiť," vysvetľuje Baloghová. Kontroly budú tiež zamerané na používanie detských zadržiavacích zariadení počas jazdy.
Ak sa na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom prepravuje dieťa s výškou menšou než 150 cm, musí byť toto sedadlo vybavené detským zadržiavacím zariadením. "Dopravní policajti sa zamerajú aj na ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Na nedodržiavanie povolenej rýchlosti, porušovanie zákazu požívania alkoholu alebo iných návykových látok vodičmi a porušovanie základných povinností vodičov," uzavrela Baloghová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila