Mestská veža ponúkne pohľad na večernú Trnavu

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2012, 08:47
  • Autor:SITA/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Pohľad na večernú Trnavu z historickej Mestskej veže si môžu dnes a v sobotu dopriať Trnavčania a návštevníci prvého slobodného kráľovského mesta na území Slovenska. Mestská veža bude po tieto dva dni výnimočne otvorená až do 22:00, v prípade záujmu ľudí aj dlhšie.

V centre mesta sa v týchto dňoch koná Trnavský jarmok, na ktorý prichádzajú desaťtisíce ľudí zo širokého okolia. ,,Verím, že Trnavčania a návštevníci mesta ocenia počas jarmoku takýto pohľad na mesto a využijú túto príležitosť,“ povedal Peter Kolišťanik z oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism, ktorá má vežu prenajatú od samosprávy. Predĺžené otváracie hodiny do 20:00 budú aj v informačnej kancelárii pre turistov na prízemí veže.
Mestská veža bola postavená v druhej polovici 16. storočia, odvtedy je dominantou centra mesta. Mešťania ju dali postaviť ako módny renesančný doplnok mesta, ale veža bola zároveň dôležitým bezpečnostným prvkom. Slúžila ako rozhľadňa pre mestských strážnikov, ktorí varovali obyvateľstvo v prípade požiarov alebo pred blížiacimi sa búrkami, každú štvrťhodinu ohlasovali aj presný čas.
Priestory pod vrcholom veže slúžili ako byt pre mestského strážnika a jeho rodinu. Mestská veža je vysoká 54 metrov, vyhliadka je vo výške približne 30 metrov, návštevníci sa na ňu dostanú po vyšliapaní 143 schodov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín