Cvičenie simulovanej jadrovej havárie bude stáť asi šesťtisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2012, 14:56
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Cvičenie simulovanej havárie jadrového zariadenia, ktoré čaká Slovensko v októbri, bude stáť približne šesťtisíc eur. Tie by mali pokryť najmä výdavky na dopravu, prenájom autobusov, stravu a poistenie žiakov školy, teda figurantov. Informovala o tom Marta Fabianová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Náklady spojené súčasťou na cvičení pôjdu zrozpočtu ministerstva vnútra azrozpočtov cvičiacich orgánov. Na akcii sa zúčastnia hlavne funkcionári azamestnanci ústredných orgánov štátnej správy, miestnej štátnej správy, samosprávy azamestnanci Slovenských elektrární, závodu Atómová elektráreň Bohunice. Bežní obyvatelia do cvičenia zapojení nebudú.
„Obyvatelia žijúci apracujúci voblasti ohrozenia budú ocvičení oboznámení, ale prakticky sa na ňom nezúčastnia,“ uviedla Fabianová. Na cvičení vykonajú aj praktickú ukážku evakuácie školy. „Žiaci vybranej školy budú spolu so svojimi učiteľmi evakuovaní mimo ohrozené územie,“ dodala.
Cvičenie simulovanej havárie jadrového zariadenia je zamerané hlavne na preverenie pripravenosti orgánov krízového riadenia aich reakciu na vzniknutú mimoriadnu udalosť veľkého rozsahu. Správu o cvičení 5. septembra vzala na vedomie aj vláda, ktorá zároveň udelila ministrovi vnútra povinnosť do konca roka predložiť na rokovanie kabinetu správu o vyhodnotení cvičenia.
Akcia sa dotkne Trnavského, Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. Zapojiť by sa mali aj zložky ministerstva vnútra, napríklad sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany, Prezídium Hasičského a záchranného zboru a Prezídium Policajného zboru. Takisto sa na cvičení budú podieľať Ozbrojené sily SR, záchranky z Nitry, Trnavy, Trenčína a Bratislavy, Úrad verejného zdravotníctva SR, Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR, Slovenský Červený kríž, Slovenský hydrometeorologický ústav a Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Na regionálnej úrovni sa počíta s účasťou obvodných úradov v sídlach dotknutých krajov, samospráv a miestnych orgánov, polície a hasičov. Zapoja sa obce Jelenec, Nové Sady, Veľké Ripňany, Solčany v Nitrianskom kraji a obce Trakovice, Červeník, Dubovany, Kátlovce v Trnavskom kraji.
Návrh na cvičenie dal Úrad jadrového dozoru SR po zasadnutí na pôde Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo Viedni z apríla 2011. Krajiny prevádzkujúce jadrové zariadenia na stretnutí diskutovali aj o havarijnej pripravenosti. "Cvičenie by preverilo nielen národnú úroveň, ale aj úroveň a reakciu krízových štábov na úrovni krajov a reakcie prevádzkovateľa jadrovej elektrárne. Takýmto spôsobom by sa preverila úroveň havarijnej pripravenosti v Slovenskej republike z komplexného pohľadu," konštatoval dozorný úrad.
Posledné cvičenie na takejto úrovni sa uskutočnilo koncom 90. rokov minulého storočia. Zámer urobiť takéto cvičenie potvrdila slovenská vláda uznesením v roku 2011.
Cvičenie sa uskutoční pod gestorstvom ministerstva vnútra 17. a 18. októbra. Pripraviť ho má minister vnútra ako predseda Ústredného krízového štábu v spolupráci s ostatnými ministerstvami a ústrednými orgánmi štátnej správy. Na cvičenie možno pozvú aj pozorovateľov z Rakúska, Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a Maďarska. Po skončení akcie vytvoria spracovateľský tím pre vyhodnotenie cvičenia spolu s návrhmi na opatrenia. Výsledky predložia na prerokovanie vo vláde.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav