Z komunálneho odpadu bude palivo pre cementáreň

  • Spravodajstvo
  • 5. septembra 2012, 11:44
  • Autor:sita

TRNAVA – Linku na výrobu tuhého alternatívneho paliva z komunálneho a živnostenského odpadu spustili dnes do prevádzky v Trnave. Zariadenie dokáže v jednozmennej prevádzke spracovať ročne 40-tisíc ton odpadov a vyprodukovať 12-tisíc ton alternatívneho paliva pre cementárne. Umiestnené je v areáli spoločnosti A.S.A Trnava, ktorá zabezpečuje zber odpadov a ich ukladanie na skládke pre Trnavu a okolie.

Hlavným prínosom linky, ktorá je zatiaľ len tretia na Slovensku, je zníženie množstva odpadov ukladaných na skládku. Skúšobná prevádzka podľa riaditeľa A.S.A Trnava Ľudovíta Púčeka ukázala, že linka dokáže zhodnotiť 34 percent z privezených sídliskových alebo živnostenských odpadov. ,,Každá tona, ktorá sa nedostane na skládku, je v prospech tohto mesta, pretože predlžuje jej životnosť,“ povedal primátor Trnavy Vladimír Butko. Životnosť trnavskej skládky odpadov bola podľa neho projektovaná na približne 28 rokov, polovicu má už za sebou.
Ak by sa aj vďaka novej linke podarilo znížiť množstvo skládkovaného odpadu o tretinu, znamenalo by to aj predĺženie životnosti o tretinu. Na projekt v hodnote 3,2 milióna eur získala Trnava nenávratný finančný príspevok tri milióny eur z Európskej únie, samospráva ho spolufinancovala piatimi percentami. Nová linka poskytla zamestnanie piatim ľuďom.
Vstupným materiálom do linky budú bežné komunálne a živnostenské odpady, predovšetkým textilné látky, vlákna, papier, lepenka, drevo a plasty. Výstupom je palivo pre priemyselné spaľovne, ktoré bude odoberať cementáreň v Rohožníku. Z komerčného hľadiska nebudú tržby za palivo podľa Púčeka príliš zaujímavé, dôležitejším prínosom bude šetrenie priestoru

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf