V piatok štartuje filmový festival Cinematik

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. septembra 2012, 12:46
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY – Siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch ponúkne od 7. do 13. septembra bohatú prehliadku domácej ale aj svetovej kinematografie. Pre návštevníkov je pripravených sedem filmových dní zoradených v dvanástich tematických sekciách. Tento ročník je zároveň v znamení životného jubilea čestnej riaditeľky festivalu Božidary Turzonovovej.

V rámci súťažnej sekcie Miesto stretnutia Európa festival opäť prinesie to najlepšie z európskej filmovej úrody za uplynulý rok. Tentoraz 17 mladých kritikov zo 17 krajín Európy zostavilo výber najlepších 10 európskych filmov, ktoré Cinematik premietne v rámci tejto sekcie. Pôjde o tituly, ktoré zachytávajú hlavné trendy európskej kinematografie. Súťažná sekcia slovenských celovečerných dokumentárnych filmov nazvaná Cinematik.doc zasa predstaví to najlepšie, čo vzniklo na poli slovenského dokumentu za uplynulý rok.
Okrem súťažných sekcií prinesie podujatie tradičné, ale i nové nesúťažné sekcie. Programový tím festivalu pripravil divácky atraktívne nočné tituly pod hlavičkou Za hranicou kultu, ako aj sekcie Zvláštne uvedenia, Študentské Oscary, Kinema Choice, Cinematik Jr či prehliadku Zakázaných a cenzurovaných fimov. Pre záujemcov bude taktiež pripravený nový prírastok knižnej Edície Cinematik.
V duchu tradície predstavovania výnimočných európskych filmárov slovenskému publiku MFF Cinematik uvedie v rámci sekcie Rešpekt retrospektívu celovečerných filmov jedného z najoriginálnejších francúzskych režisérov posledných troch dekád Leosa Caraxa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav