Vrbovské Čango praskalo vo švíkoch

  • Nezaradené
  • 26. augusta 2012, 20:03
  • Autor:V. Dusíková, foto Erik Ďuriš

VRBOVÉ/PIEŠŤANY – Štyrikrát sa dnes Vrbovské Čango otočilo medzi Piešťanmi a Vrbovým. Hurvínek – tak sa volá vláčik motoráčik, ktorý prebrúsil už trošku hrdzavé koľaje praskal vo švíkoch. Celé rodiny – a bolo ich požehnane zažili nostalgickú jazdu cez Trebatice, Krakovany až do Vrbového. Aj Piešťanský týždeň bol pritom. Naše dievčence šli hore – dolu spolu osemkrát. Závideli nám aj celoštátne médiá!

V mestečku pod šikmou vežou vítali asi tisíc cestujúcich nielen moderátor podujatia – riaditeľ Stredného odborného učilišťa elektrotechnického a  strojárskeho v Piešťanoch Juraj Adamec, ale aj rezká muzika Vrbovanka a  najmä primátor mesta Ján Jánoška. Ten výhercom zlosovateľných lístkov rozdával vrbovské dukáty a tým, ktorý nepoznajú reálie, predstavil  Vrbové i jeho históriu a súčasnoť.  
Primátorova manžeklka s deťmi si už tradične sadla do vlaku, pretože Jánoškovie mládenci by si takýto parádny výlet do Piešťan nenechali len tak ujsť. A keďže vlak a noviny patria k sebe – svoj pľac tu mal i Piešťanský týždeň. Všetkým šťastlivcom, ktorých sme vyžrebovali v našej tombole pripomíname, aby si nezabudli rozbaliť obálku s poukážkou a využili naše služby . Sídlime na Teplickej  ulici oproti kaplnke Jezuitov.  
Hoci organitátori pripravili pre všetkých cestujúcich aj pečené prasiatko kapustnicu a pivo i kofolu, všetko sa míňalo takou závratnou rýchlosťou, že poslednej „várke“ cestujúcich sa ušiel už iba občerstvujúci dážď.  Organizátori  nám to vysvtelili takto: „Naozaj sme netušili, že také veľké prasa sa takou blskovou rýchlosťou rozporcuje a zmizne z pekáčov.“
Akcii, ktorú iniciovalo a pripravilo občianske združenie Čango podporili aj Spoločnosť Považskej dráhy  Žilina. Do Vrbového si odskočil aj člen medzinárodného tímu Europa – František Korel z Děčína, ktorý sa pravidelne zúčastňuje tunajších majstrovstiev Slovenska v preteku pákových drezín. Historickú jazdu si vychutnalo viacero starých železničiarov. Jeden z nich prišiel s ruksakom až z Prahy. Atmosféru umocňovali aj samotní Vrbovčania, ktorí si pri železničnej trati postavili stánok. V ňom ponúkali nielen zaujímavé publikácie o Vrbovom, ale aj pohľadnice a dukáty. „Nechcel som zmeškať túto peknú akciu, som tu už tretí krát,“ prezradil exprimátor Vrbového Ivan Borovský, ktorý si z peňaženky vytiahol dnes už historický lepenkový lístok s číslom jeden. Ten mu kedysi odovzdal šéf Čanga – Vladimír Vacula keď znovusprístupnili  už odstavenú strategickú železničnú trať dlhú osem kilometrov.  Jazdu vláčikom si vychutnali aj čerství novomaželia – piešťanský farár Branislav Dolinský so svojou mladou žienkou, ktorým spoločnosť robili manželia Jägrovci z Vrbového. „Len čo som ráno vstala, utekala som na ulicu ako kedysi, keď okolo nášho domu premávalo Čango a mávala cestujúcim, bol to pekný pocit.  Voľakedy dávno to bolo prirodzené, ľudia si mávali, hoci sa nepoznali,“ prezradila Gabriela  MaYerová z piešťanskej Kanady, ktorej rodný dom stojí pri želenici.
Aj počas nedeľnej nostalgickej jazdy vláčikom sa malí aj veľkí vykláňali z oblokov, mávali na pozdrav a aj keď vagóny boli napráskané, ľudia si boli bližší. Ako za starých čias.
Pretože sme počas akcie narobili príliš veľa fotiek, ďalšiu fotogalériu Vám ponúkneme zajtra. A o akcii sa dozviete aj z Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava