Ľudia z okolia jadrových elektrární dostanú nové tabletky

  • Spravodajstvo
  • 25. augusta 2012, 22:13
  • Autor:SITA

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Tisícky obyvateľov z okolia jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach čaká v najbližších týždňoch výmena jódových tabliet, ktoré majú doma pre prípad radiačnej havárie. Tabletám jodidu draselného, ktoré dostávali pred piatimi rokmi, sa končí exspiračná doba.

Výmenu tabliet jodidu draselného zabezpečujú v rámci bezpečnostnej prevencie Slovenské elektrárne v spolupráci s ministerstvami vnútra, zdravotníctva a samosprávami každých päť rokov. Podľa hovorkyne spoločnosti Jany Burdovej distribúcia tabliet sa uskutoční v jesenných mesiacoch. "Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany ministerstva vnútra v súčasnosti pracuje na organizačných prípravách tak, aby v priebehu mesiaca september boli jódové tabletky, ktorých exspiračná doba sa končí v septembri, vymenené za nové,“ informovala agentúru SITA Emília Kočišová z ministerstva vnútra. Výmenu budú koordinovať obvodné úrady, tabletky budú ľuďom vydávať mestá a obce.
   Primátor Piešťan Remo Cicutto, ktorý zároveň šéfuje Združeniu miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice, pre SITA povedal, že zatiaľ ich o takúto spoluprácu nikto nepožiadal. V minulosti jódové tabletky v Piešťanoch vydávala mestská polícia, v menších dedinách ich zamestnanci obecných úradov roznášali priamo do domácností. Každý dospelý obyvateľ v pásme ohrozenia jadrovou elektrárňou má nárok na štyri tablety, deti dostávajú polovičnú dávku.
   Jódové tablety sú podľa stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Užívajú sa len na výzvu, ktorú by v takomto prípade podali orgány z úseku civilnej ochrany. V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po vlaňajšom omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.
   Úlohou jodidu draselného v tabletkách je v prípade jadrovej havárie nasýtiť štítnu žľazu nerádioaktívnym jódom. Tým sa zabráni ukladaniu rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze, kde by sa dostal zo zamoreného vzduchu, vody a potravín.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín