V Piešťanskom týždni 34 sa dočítate

  • Spravodajstvo
  • 20. augusta 2012, 15:33
  • Autor:red

Deň sa stretol s dňom a máme tu opäť pondelok. Udalosti v piešťanskom regióne zmapovali pre vás aj tentoraz redaktori Piešťanského týždňa. V pripravovanom vydaní PT sa dozviete aj to, ako sa za chrbtom Prašničanov stavia bioplynka, o priebehu vyšetrovania vraždy bezmocného bezdomovca či o tom, ako sa cez víkend bavili ľudia v Trebaticiach.

Ľudia netušili, že poslanci schválili bioplynku!

Takmer štyristo ľudí z Prašníka sa podpísalo pod petíciu proti umiestneniu bioplynovej stanice v malej osade U Lajdov. Prišli s ňou však neskoro. Až v okamihu, keď už bola stavba začatá. O bioplnke sa dozvedeli po tom, čo začal stavebný ruch na blízkom Roľníckom podieľnickom družstve (RPD). Pýtali sa, čo sa deje? Poslanci totiž stavbu odobrili bez toho, že by o nej niekto z miestnych vedel. Oznámenie vraj nebolo ani na úradnej tabuli. Viselo tam len vyjadrenie z Obvodného úradu životného prostredia k stavebnej dokumentácii k odvodného potrubia digestátu. Ľudia si ale nevšimli malý detail – že potrubie bude slúžiť bioplynovej stanici…

Od vraždy k vražde

12. augusta prišlo k brutálnej vražde bezdomovca Pavla Lukáča. V pokojných Piešťanoch sa také niečo nestalo dlhých jedenásť rokov, keď 23. februára 2001 zabili generálneho riaditeľa Výskumného ústavu jadrových elektrární Jána Korca. A medzitým na Silvestra roku 2008 policajná hliadka našla pod Krajinským mostom zomrelého Milana Gala, ktorý v dvadsiatich firmách figuroval ako biely kôň…

Moravcová sa opäť venuje mladým plaveckým talentom

Plavkyňa a držiteľka mnohých rekordov a ocenení Martina Moravcová sa po roku opäť vrátila k mladým plaveckým talentom. V utorok 7. augusta odštartoval tretí ročník kempu mladých a potrvá až do 23. augusta. Počas tejto doby organizátori pripravili náročný tréning pre viac ako 150 prihlásených detí.

Už v nedeľu sa po železnici rozbehne Vrbovské Čango

Na známosť sa dáva jednoduchá správa, že Čango sa do Vrbového znovu vydáva. Znie pozvanie pre priaznivcov a obdivovateľov železníc . Práve oni môžu opäť po roku zažiť v nedeľu 26. augusta nostalgickú jazdu historickým vláčikom Hurvínek na železničnej trati Piešťany – Trebatice – Krakovany – Vrbové. Trať od Krakovian do Vrbového je už vykosená, o Čangu a časoch dávno minulých sme sa porozprávali nielen s rušňovodičom Vladimírom Vaculom, šéfom občianskeho združenia Čango, ale navštívili sme aj niekdajšieho výpravcu a vedúceho trate – 93-ročného Víta Trandžíka z Trebatíc. Prezradil aj to, ako mu železnice pomohli vyhrať v lotérii. 
 
Trebatice sa cez víkend bavili v jednom kole s tými najjagavejšími hviezdami slovenského hudobného neba.

Kriesiteľka starých vecí

V staršom dome, v izbe zapratanej krojmi a odevmi našich predkov pohľadom zavadí o kacabajku, belotou sa lesknúcu ako sneh. „Vidíte, to bola čierna hnusná handra, používali ju na podlahu. Hovorím kamarátke – daj mi ju, buď ju vzkriesim, alebo vyhodím,“ rozpráva nám príbeh jedného znovuzrodeného kroja Daniela Piscová. Kroje, čipky, pracovné náradia i nástroje sa jej životom tiahnu ako pevná niť. Urobila si z nich múzeum.

Trebatice hodovali od rána do večera

Trebatické hody, ktoré pripadajú na tretí augustový víkend, si v posledných rokoch získali v okolí veľkú popularitu. Svojím vystúpením poctili Trebatice také hviezdy, akými sú Richard Müller či skupina IMT Smile. Cestu si sem našiel aj superstarista Lukáš Adamec s kapelou Siempre a ľudia si užili aj tradične vynikajúci koncert skupiny Slniečko. 

Legendárna terasa pod Magnóliou sa vrátila

V prekrásnom prostredí na Nábreží Váhu otvorili novú kaviareň Imperium. Do Piešťan sa tak vrátila legenda. Najkrajšia terasa s výhľadom na panorámu, ktorú tvorí rieka Váh s mostmi a okolitou zeleňou. Nábrežie ožilo, ľudia sa tu zastavujú a počas uplynulého víkendu neodolali tanečným melódiám Dua Feeling či kapely Onyx a zvŕtali sa na parkete z kamenej dlažby. Zažili luxus, zábavu aj pohladenie duše i žalúdka v dostupných cenách. Podobný koktejl živej zábavy tu budú miešať pravidelne každý víkend.

Lukáš Učeň vyhral aj v Mraznici

Po Učňovej výhre na majstrovstvách Slovenska v zjazde na bicykli na Kubínskej holi nasledoval ďalší závod zo série Slovenského pohára. Preteky sa odohrali v nedeľu 12. augusta v lokalite Hnilčík – Mraznica, asi 45 kilometrov južne od Popradu. Ako na Kubínskej holi, tak aj tu sa podarilo Učňovi zajazdiť najrýchlejší čas. Mladý Piešťanec sa opäť postavil na najvyšší stupeň víťazov.

„Havrani“ podľahli súperovi z Rakúska

Hokejisti ŠHK 37 Piešťany odohrali v sobotu 16. augusta ďalší prípravný zápas. Tentokrát na ľade českého ŠHK Hodonín. So súperom si poradili jednoznačným päťgólovým rozdielom 7:2. Naopak, v dueli na domácom štadióne, ktorí odohrali Piešťanci o dva dni, podľahli rakúskemu tímu MoserMedical Graz99ers 3:6.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek