V Piešťanskom týždni pripravujeme

  • Spravodajstvo
  • 17. augusta 2012, 12:11
  • Autor:red

„Konečne piatok,“ povzdychnú si viacerí pracujúci, ktorí sa tešia na víkend. S posledným pracovným dňom vám pravidelne prinášame na stránke Piešťanského týždňa témy spracovávané redaktormi vášho-nášho periodika. Nahliadnite do redakčnej kuchyne:

Dočkáme sa čipovania stromov?
Piešťany majú vypracovanú štúdiu hodnotenia stromov na území mesta. Mohli by sme sa však inšpirovať prácou poverenej firmy v Brne? Tam postupom rokov zaviedli systém čipovania zelene a teraz pri každom strome majú k dispozícii informácie o zdraví, veku a vývoji zelene. Bolo by možné zaviesť niečo podobné aj u nás?
Keby nebolo železníc, Vít Trandžík príde o výhru v športke
Na známosť sa dáva jednoduchá správa, že ČANGO sa do Vrbového znovu vydáva. Priaznivci a obdivovatelia železníc môžu opäť po roku zažiť v nedeľu 26. augusta nostalgickú jazdu historickým vláčikom Hurvínek na železničnej trati Piešťany – Trebatice – Krakovany – Vrbové. Trať od Krakovian do Vrbového je už vykosená, o Čangu a časoch dávno minulých sme sa porozprávali aj s niekdajším výpravcom a vedúcim trate 93 ročným Vítom Trandžíkom z Trebatíc. Prezradil aj to, ako mu železnice pomohli vyhrať v lotérii.
Pod Magnóliou vyrástla nová kaviareň
V prekrásnom prostredí na Nábreží Váhu otvorili novú kaviareň. Veľká vykurovaná terasa sľubuje výhľad na panorámu Váhu s mostmi a okolitou zeleňou aj v zimnom období. Ale teraz je ešte leto. A pod slnečníky s trstinovou strieškou na okrúhlom štrku pribudnú ležadlá, na detské ihrisko s pieskoviskom, hojdačkami a lezeckou strechou dajú aj lavičky pre rodičov, ktorí si tu môžu vypiť svoju popoludňajšiu kávu Filicori.

Mladí umelci odohrajú záverečný koncert
Festival Toccata art sa v Piešťanoch udomácnil a tento ročník je už šiesty v poradí. Chceme vytvoriť priestor pre mimoriadne nadaných mladých študentov. Piešťany predstavujú ideálne zázemie. Historická a kultúrna atraktívnosť tohto mesta poskytuje vysoko kultivované a súčasne príjemné, komorne ladené prostredie pre obnovu tradície minulých desaťročí, kedy sa tu konali koncerty vážnej hudby, či už promenádne, alebo abonentné,” uviedla Dagmar Prokešová z umeleckej agentúry Toccata art. V sobotu 18. augusta o 19,30 sa v Kongresovom centre kúpeľov uskutoční záverečný koncert festivalu.
Kriesiteľka starých vecí
V staršom dome, izbe zapratanej krojmi a odevmi našich predkov pohľadom zavadí o kacabajku, belotou sa lesknúcu ako sneh. „Vídíte, to bola čierna hnusná handra, používali ju na podlahu. Hovorím kamarátke – daj mi ju, buď ju vzkriesim, alebo vyhodím ja,“ rozpráva nám pribeh jedného znovuzrodeného kroja Daniela Piscová. Kroje, čipky, pracovné náradia i nástroje sa jej životom tiahnu ako pevná niť. Urobila si z nich múzeum.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj