Veriaci na stavbu pastoračného centra venovali státisíce eur

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2012, 10:21
  • Autor:sita

TRNAVA – Na výstavbe fary a pastoračného centra na sídlisku Prednádražie v Trnave preinvestoval farský úrad Trnava – mesto v priebehu dvoch rokov takmer 690-tisíc eur. Približne 300 tisíc pochádza zo zbierok veriacich, darov a sponzorských príspevkov. Len v júli tohto roku dostal farský úrad od konkrétneho darcu 20-tisíc eur a od Konferencie biskupov Talianska ďalších 30-tisíc eur, čo podľa dekana trnavskej farnosti Marcela Kubinca postačí na dokončovacie práce. Pastoračné centrum bude hotové v septembri, svojmu účelu začne slúžiť v októbri. Kubinec o tom informoval novinárov priamo na stavenisku.

Podľa Kubinca ide len o prvú etapu z pôvodného zámeru postaviť na dvanásťtisícovom sídlisku pastoračné centrum s farou a kostol. Výstavba kostola by sa mala začať na budúci rok, financovaná má byť opäť zo zbierok veriacich. Pastoračné centrum bude slúžiť ako centrum voľného času pre deti a mládež zo sídliska, konkrétnu náplň mu má dať až budúci farár. Najväčšia miestnosť dočasne nahradí kostol, ktorý na sídlisku chýba. Veriaci zatiaľ chodia na sväté omše do školskej jedálne alebo do kostolov v centre mesta. Súčasťou budovy sú aj ubytovacie priestory pre farára a kaplána.

O výstavbe pastoračného centra a kostola na veľkom trnavskom sídlisku sa hovorilo od roku 1996, pozemok cirkev získala od mesta na 199 rokov ešte v roku 2000. Reálne sa na pozemku začalo pracovať až v roku 2009, samotná výstavba sa začala v roku 2010. Najviac peňazí, až 400-tisíc eur, poskytol na výstavbu Arcibiskupský úrad v Trnave, väčšími darmi prispeli aj Konferencia biskupov USA, Konferencia biskupov Talianska a organizácia Kirchen in Not z Nemecka.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela