Kliešte môžete vyťahovať leukoplastom

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 8. augusta 2012, 09:16
  • Autor:

Opäť je tu čas vhodný na vychádzky lesom a hubárčenie. S plným košíkom bedlí si môžete doniesť domov aj kliešťa. Môže byť na rôznych miestach – za uchom, pod kolenom, na slabinách – všade tam, kde je pokožka jemná a kliešťovi sa do nej ľahko zahryzáva.

Ak ho už objavíme, nastáva okamih voľby – zbavíme sa ho doma, alebo  to necháme radšej na odborníka? S kliešťami má svoje skúsenosti virológ Gustáv Russ z bratislavského Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied. „Ja používam na vytiahnutie kliešťa leukoplast či lepiacu pásku. Priložím ju opatrne tak, aby som kliešťa nerozpučil, ale zároveň aj aby bol dobre pritlačený z oboch strán k leukoplastu. Potom ho jednoducho odlepím a skontrolujem, či je na páske celý. Moja manželka dáva prednosť pinzete, kliešťa do nej uchopí a opatrne ho točí tak, aby ho nerozpučila. Následne ho vyberie von,“ radí hubárom G. Russ.  Pri takejto operácii však hrozí, že sa kliešť rozpučí alebo kúsok z hlavičky zostane dnu. Chce to prax. „Moja obľúbená metóda s leukoplastom má oproti pinzete výhodu, pretože prax nevyžaduje. Napriek tomu veľmi rád a ochotne prenechávam túto zodpovednú prácu manželke, ktorá často vyberá kliešťov nášmu psovi,“ zdôveril sa G. Russ. 

Pozor na hlavičku!

Často sa ale stane, že pinzetou uchopíme telíčko kliešťa, ale hlavičku sa nám nepodarí uvoľniť. Za predpokladu, že kliešť nie je infikovaný, spôsobí zavŕtaná, odtrhnutá hlavička hnisavú ranku. Môže trvať pár dní, kým sa jej telo samovoľne zbaví. „Ak je ale kliešť infikovaný, hrozí oveľa vážnejší problém. Ani s rozpučeným kliešťom sa nehodno hrať, treba sa ho čím skôr zbaviť. Okrem iných škodlivých látok obsahuje vírus aj borélie. V jeho tele sa nachádza tiež veľa látok, ktoré môžu vyvolať alergiu,“ upozorňuje odborník.

Aj tejto téme sa venujeme v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila