Blog Lívie Gažovej: Najstaršie budovy Piešťan

  • Blogy / Blogy
  • 31. júla 2012, 09:56
  • Autor:

Okrem zvyškov gotického kláštora na Detvianskej ulici nemajú Piešťany skoro žiadnu architektonickú pamiatku staršiu ako 200 rokov. Dôvodom boli časté povodne na území vtedy ešte nijak neskroteného Váhu. Najmä tá najsilnejšia, v roku 1813, zničila takmer všetky budovy vo vtedajších Tepliciach, ako sa píše v knihe Stavebné pamiatky Piešťan (Mrňa, 2005, s.9). Skaze odolali len máloktoré z doteraz stojacich budov:

Klasicistický a neskôr v eklektickom štýle prestavaný panský hostinec (bývalé Riaditeľstvo kúpeľov) je azda najstarším svedkom minulosti. Predpokladá sa, že práve jeho historickej podobe boli venované verše Adama Trajana z roku 1642: „Je tu aj veľký dom, ktorý magnátom vznešeným iba / príjemný príbytok skytá (nadá sa zamlčať to)“ (s.12). I keď sa necítite byť vznešenými magnátmi, nazrite niekedy do jej foyeru. Zadýcha na vás starinou, v našom meste prekvapivou. 

História budovy bývalého Riaditeľstva kúpeľov siaha možno až do 17. storočia.

Ďalším veľmi starým domom hneď v susedstve na pešej zóne je bývalý Bezovec. Na dávnu slávu sa prestavbami zabudlo, pravdou ale je, že pôvodná forma pochádza spred roku 1806. Dnes neokrôchaná marhuľková stavba s ošúchanou strechou bola kedysi kasínom, kaviarňou, mliečnym barom i obchodom. Dobre vedieť, budem k nej mať väčšiu úctu a nabudúce sa už nebudem sťažovať, že pokazí každú fotku.

Na slovo mýto si spomeňte, keď pôjdete nabudúce kúpiť batériu či vodovodnú rúrku do aquacentra na Vŕšku. V minulosti bola táto budova prezývaná Mýtny dom, poplatky sa tu vraj platili už v baroku. Prestavby nám však znova nedovoľujú predstaviť si objekt v pôvodnom stave. Len kamenný portál a oblúková  rímsa naznačujú historickú hodnotu tejto stavby. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel