KLAUDIINA KUCHYŇA: Plnená cuketa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. júla 2012, 14:39
  • Autor:

Ešte teraz sa neviem celkom dobre spamätať z fantastickej dovolenky plnej slnka, morskej vody a telu príjemných aktivít. Poviem vám, v Chorvátsku som zažila svadobnú cestu po dvadsiatich rokoch manželstva. Hneď v prvý deň sme si požičali bicykle a a prešli mestečko Vodice, na druhý deň sme zašli do Národného parku Krka a kúpali sa vo tamojších vodopádoch. Poviem vám – to bol zážitok! Odporúčam to každému. Loďou sme sa doplavili do Kornety – to bol zážitok, okolo nás samé skaly a pred nami sa objavil takzvaný Karibik. Požičali sme si aj motorový čln, ktorým sme sa odviezli na ostrov Prvič. Boli sme tam sami, a tak sme sa vykúpali nahí.

Spoznali sme veľa nových ľudí a aj partiu mladých a zábavných ľudí z Piešťan, ktorí hneď po úmornej ceste v 40 stupňoch Celzia vytiahli životabudiče. Spoznali sme i dve staršie dámy – Maricku a Grétku, ktoré vedeli všetky informácie hneď prvé a o každom. Touto cestou ich všetkých srdečne pozdravujem a dúfam, že si tieto riadky prečítajú. Sľúbili mi, že keď tam píšem ja, určite si kúpia Piešťanský týždeň!!!

Na zoznamovacom večierku sa po vínku ľuďom z nášho zájazdu rozviazali jazýčky. Prezradili nám,  že keď nás videli prvýkrát, tak si o mojom mužovi mysleli,  že je podnikateľ, ktorý si narazil mladú 30 – ročnú milenku. Nechceli mi veriť, že mám o desať rokov viac a môjmu mužovi zasa lichotilo, že vyzerá ako nejaký pracháč. No skrátka, fantáziu mali ako sa patrí. Teraz, keď je už po všetkom, ľutujem, že sme sa pozoznamovali až v druhej polovici dovolenkového pobytu.  Mohli sme sa spoznať lepšie,  preto nám na konci „dofče“ bolo ľúto, že sme sa hanbili jeden druhému prihovoriť. Ale povymieňali sme si aj číselká, tak hádam raz „dáme spicha“ a pôjdeme aj na slovenské „pifko“. 

Príchod domov bol fajn až na ženskú, ktorá nám počas spiatočnej jazdy skočila rovno do cesty. Chcela, aby sme ju prešli… Sedela som hnedˇ za vodičom, takže som mala scénku ako z filmu.  Odtiahol ju akýsi fešák. Potom sme už pokračovali v pokojnej ceste domov, hoci sa nad celým Maďarskom neuveriteľne blýskalo. Neviem, či si to niekto v buse aj všimol okrem šoférov a mňa, ja totiž nikdy počas jazdy nezažmúrim oko. A závidím tým ktorí spia.

O mojej „dofče“ vám píšem len v skratke, ostatné zážitky si chcem nechať pre seba ukryté vo svojom srdci a v spomienkach. Raz za rok by si mal každý párik dožičiť presne to, čo my. Potom sme si boli celá rodinka ešte bližší a vzácnejší. Navarila som obed a deti ho spucovali ako tuším ešte nikdy predtým. „Mami konečne tvoja strava,“ tešili sa z môjho návratu naše ratolesti. 

Takže milé dámy, slečny, gazdinky a blondínky.  Dnes si navaríme plnenú cuketu.

Potrebujeme: jednu cuketa, 500 g mletého mäsa,100 g anglickej slaniny, kyslú smotanu, mleté korenie, vegetu, soľ.

Príprava: Cuketu ošúpeme, prerežeme po dĺžke na polovicu, vydlabeme dužinu, osolíme. Osolené mäso, smotanu a koreniny zmiešame a touto zmesou naplníme cuketu. Na vrch naukladáme plátky slaniny, podlejeme trochou vody, pretože cuketa pustí šťavu. Ako prílohu som uvarila ryžu, pretože sa nám neskutočne žiadala. ale viem si k tomu predstaviť aj opekané zemiaky. Výber nechám kočky na vaše maškrtné jazýčky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela