Wakeskaterka Zuzana Vráblová je už dvojnásobnou majsterkou sveta

  • Šport / Ostatné športy
  • 24. júla 2012, 13:24
  • Autor:Martin Sarvaš

Piešťanská rodáčka Zuzana Vráblová (22) je dvojnásobnou majsterkou sveta a trojnásobnou majsterkou Slovenska v jazde na wakeskate. Svoju kariéru začala v Ratnovskej zátoke na vodných lyžiach, no neskôr presedlala na wakeskate. Wakeskating patrí medzi mladé športy, a aj preto sa nám ho Zuzana pokúsila priblížiť.

Ako ste sa dostali k vodným športom?

Vodným športom sa venujem už od detstva, odkedy ma rodičia priviedli do Klubu vodného lyžovania a vodných športov v Piešťanoch, kde som v siedmich rokoch odštartovala svoju športovú kariéru.

Chodili ste aj na preteky vo vodnom lyžovaní?

Áno. Zúčastnila som sa niekoľkých súťaží a majstrovstiev. Viackrát som bola majsterkou Európy v juniorskej a dorasteneckej kategórii. Na majstrovstvách sveta som bola medzi ženami štvrtá. 

Ako ste sa dostali k wakeskatingu?

Samozrejme, cez vodné lyžovanie, kde som mala možnosť vidieť v areáli vleku aj wakeboardistov a wakeskaterov. Bolo to v roku 2007 po zranení kolena na snowboarde. Keďže mi vypadla vo vodnom lyžovaní moja obľúbená a silná disciplína – skoky, prirodzeným spôsobom som presedlala na toto novšie športové odvetvie. 

Ľudia si často pletú wakeboarding a wakeskating. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri wakeskate sa nepoužíva žiadne viazanie, čiže nohy nie sú ničím pripevnené k doske. Na doske je zvrchu grip, ktorý zabraňuje šmýkaniu. Na obutie používam „skejtové“ tenisky. Wakeskating sa podobá viac na klasický skateboarding, pretože sa pri ňom robia podobné triky, ibaže na vode. Na wakeboarde je viazanie, ktoré drží nohy s doskou. Tým pádom je možné robiť saltá a rôzne triky. 

Pokračovanie rozhovoru nájdete v aktuálnom vydaní PT.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav