Ernest Slabý vyrezal Máriu Magdalénu

  • Spravodajstvo / Región
  • 20. júla 2012, 09:33
  • Autor:Viera Dusíková

ŠTERUSY – Dva a pol metra vysoká socha svätej Márie Magdalény z lipového dreva bude už túto nedeľu zdobiť areál šteruského kostola, ktorý zasvätili práve kajajúcej sa hriešnici – Márii Magdaléne. Bez nároku na odmenu ju z poškodenej asi 240 rokov starej lipy vytesal miestny ľudový rezbár Ernest Slabý.

„Sochu som robil v areáli kultúrneho domu od 28. mája do 21. júla. Nerátal som presne hodiny, ale odhadom mi to trvalo približne 210 hodín,“ skonštatoval E. Slabý. Príležitosť, zhotoviť pekné umelecké dielo získal od obecného úradu. V záverečnej fáze mu pomáhal jeho brat Štefan Slabý. „Zjemnil niektoré detaily a bratovi pomohol aj s náterom, sochu ochránili špeciálnym teakovým olejom,“ vysvetlila Štefanova manželka Emília Slabá z Vrbového. „Teakový olej obsahuje prirodzený pigment, ktorý absorbuje väčšinu ultrafialového žiarenia slnečného svetla. Zabraňuje vysúšaniu dreva na slnku a tiež jeho vlhnutiu. Takto ošetrená socha nezmení farbu a nezvetráva,“ zdôraznil Ernest Slabý.

Už tento víkend budú mať v Šterusoch hody. Kolotoče spustia v piatok popoludní a po nedeľnej svätej omši privítajú aj novú obyvateľku Šterús – svätú Máriu Magdalénu. Pri nohách jej Ernest Slabý vystrúhal lebku. Znázornil tým akt, keď Ježiš vyhnal z kajúcnice sedem zlých duchov. Mária Magdaléna patrila medzi nábožné ženy, ktoré sa pridali k apoštolom a sprevádzali Ježiša až po jeho ukrižovanie a pohreb. Mária Magdaléna ho neopustila ani po jeho uložení do hrobu. Vzkrieseného Ježiša uvidela ako prvá.

O osadení sochy sa dočítate aj v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa. 


((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav