Činohra SND otvorí divadelnú sezónu v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. júla 2012, 10:25
  • Autor:red

PIEŠŤANY – Dramatizáciou z pera Oskarom ovenčeného britského dramatika Ronalda Harwooda otvorí 32. divadelnú sezónu v Piešťanoch činohra Slovenského národného divadla z Bratislavy. Predstavenie Kvarteto pojednáva o vnútornom svete ľudí, ktorí napriek vyššiemu veku majú ešte stále túžbu žiť a tvoriť.

Krehká hra s veľkou dávkou typicky britského humoru hovorí vkusne, láskavo ale i veľmi trefne o vnútornom svete ľudí, ktorí možno majú produktívny vek za sebou ale túžbu žiť a vôlu niečo urobiť vôbec nie.
Staroba ešte neznamená koniec všetkých aktivít, ani že ľudia musia prestať snívať svoje sny. Má niekedy smiešny, inokedy horkastý nádych, niekedy je nostalgiou za zašlými časmi, inokedy zdravým pohľadom na súčasnosť, ale väčšinou jej nechýba humor.  
Oscarom ocenený britský dramatik Ronald Harwood (1934) vo svojej dráme Kvarteto nazerá práve do netradičného prostredia atypických dôchodcov na nútenom odpočinku. Štvorica operných spevákov Reggie, Wilf, Cissy a Jean sa po rokoch náhodne stretáva v špeciálnom domove pre starších umelcov. Okrem toho, že musia vyriešiť svoje staré traumy z minulosti, uvažujú pri príležitosti oslavy Verdiho narodenín o nacvičení kvarteta z opery Rigoletto, ktoré ich preslávilo. Jean však po pôrode dcéry trpí stratou hlasu a odmieta spievať. Štvorica umelcov tak cez hľadanie cesty k naštudovaniu kvarteta hľadá i cesty k sebe.

Preklad: Danica Haláková
Réžia a úprava: Emil Horváth
Dramaturgia : Peter Pavlac
Scéna a kostýmy: Peter Čanecký
Hudba: Peter Mankovecký

Osoby a obsadenie:
Cecily Robsonová: Mária Kráľovičová / Eva  Krížiková    
Reginald Paget:     Marián Geišberg
Wilfried Bond:      Emil Horváth
Jean Hortonová:   Emília Vášáryová /Božidara Turzonovová 
Ošetrovateľka Angelika: Mária Breinerová a. h.
Ošetrovateľ: Michal Kalafut, posl. VŠMU

Vstupné: 13,- €  


Vstupenky sú už v predpredaji v pokladni Domu umenia Piešťany v pondelok – piatok 14.00 – 17.00 h a hodinu pred koncertom. Telefón: 033/24 58 001 a cez ticketportal.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav