Sokolovčanov čaká referendum o bioplynke

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. júla 2012, 09:29
  • Autor:sita

SOKOLOVCE – Viac ako tisíc oprávnených voličov zo Sokoloviec pri Piešťanoch bude v sobotu 21. júla v referende rozhodovať o tom, či kúsok od ich domov bude stáť bioplynová stanica na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov. Starosta Stanislav Valla napriek nešťastnému načasovaniu referenda uprostred leta nepochybuje o tom, že svoj názor príde vyjadriť nadpolovičná väčšina Sokolovčanov. Petíciu proti investícii Regionálneho sporiteľného družstva podpísalo pred rokom v priebehu niekoľkých dní 520 voličov.

Investor má k zámeru kladné stanoviská od viacerých odborných úradov. Proti bioplynovej stanici je len obec Sokolovce a podnikatelia, ktorí majú svoje prevádzky v priemyselnej zóne, kde má zariadenie stáť. "Na Slovensku je všetko postavené na hlavu – investor si najskôr vybaví všetky povolenia, ktoré mu dajú úradníci od stola. Obec musí potom vysvetľovať, prečo to tu nechceme,“ skonštatoval starosta Valla. V Trnavskom kraji už zámery investorov na výstavbu podobných zariadení zastavili v Hlbokom, Zavare, Rohove a ďalších obciach.

Do Sokoloviec majú byť podľa neho zvážané bioodpady zo šiestich okresov od Myjavy po Topoľčany, vrátane odpadov z hydinární. Ľudia sa boja predovšetkým zápachu, zariadenie má stáť len sedemdesiat metrov od ich domov. Regionálne sporiteľné družstvo oponuje tým, že bude mať najnovšiu technológiu a celý proces premeny bioodpadov na bioplyn a následne na teplo a elektrickú energiu bude prebiehať v uzatvorenom režime. 

Súvisiace články:
Sokolovce: Referendum k bioplynke už v júli Bioplynka v Sokolovciach: pre a proti
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel