KBS nekomentuje zverejnené dokumenty, hoci by boli pravé

  • Spravodajstvo
  • 16. júla 2012, 10:09
  • Autor:sita

BRATISLAVA – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa k zverejneným dokumentom, ktoré majú naznačovať dôvody odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka, nebude vyjadrovať. „KBS nemá kompetenciu komentovať čiastkovú internú komunikáciu medzi odvolaným arcibiskupom Bezákom a príslušnou vatikánskou kongregáciou, hoci by išlo o autentický materiál,“ povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Cirkevný analytik a autor portálu www.svetkrestanstva.sk Imrich Gazda tvrdí, že hoci publikované dokumenty pôsobia hodnoverne, nikto zatiaľ nepotvrdil ich autentickosť. "Vyplýva z nich, že zverejnené otázky boli arcibiskupovi Bezákovi zaslané prefektom Kongregácie pre biskupov, kardinálom Marcom Ouelletom 3. mája. Bývalý trnavský arcibiskup na ne odpovedal 15. mája," hovorí Gazda. Prefekt Kongregácie pre biskupov, ktorý má významné slovo pri menovaní a odvolávaní biskupov, chcel podľa Gazdu prostredníctvom zverejnených otázok – v prípade ich pravdivosti – konfrontovať samotného arcibiskupa Bezáka s obvineniami, ktoré zrejme preverovala januárová apoštolská vizitácia. "Vzhľadom na to, že katolícka cirkev je rozčlenená na vyše 3 000 diecéz, v ktorých pôsobí okolo 5 000 biskupov, vo Vatikáne je pre nich vytvorené špeciálne ministerstvo – Kongregácia pre biskupov. Práve táto kongregácia má na starosti aj agendu menovaní či odvolávaní biskupov," vysvetlil cirkevný analytik.

Arcibiskupa Bezáka možno odvolali pre zosmiešňovanie reverendy či pre jeho kontakty s homosexuálnymi kňazmi, vyplýva to z dokumentov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnila televízia TA3. "Javí sa, že ste sa obklopili spolupracovníkmi s pochybnou povesťou, medzi ktorými sú kňazi s homosexuálnou náklonnosťou a inými, ktorí majú deti," uvádza sa v dokumente. Vatikán Bezákovi vyčíta, že si oblieka rifle a košeľu či úbor na gymnastiku, čím zosmiešňuje reverendu ako "odev černokňažníkov". Arcibiskupa sa tiež pýtajú, či je pravda, že na verejnosti používa výraz "pán pápež" a o ostatných slovenských biskupoch hovorí ako o "starých a spiatočníckych", zatiaľ čo seba označuje ako "moderný biskup a osvietený liberál". Bezák sa v dokumente bráni a tvrdí, že pojem "pán pápež" nepoužíva, nikdy o sebe nevyhlásil, že je moderný a osvietený liberál a reverendu nezosmiešňuje. "Mojím najbližším spolupracovníkom je aj môj pomocný biskup – generálny vikár Ján Orosch a spolu s ním ďalší deviati kňazi. Nikde na arcibiskupskom úrade som nenašiel patričné dokumenty, ktoré by riešili pochybnú povesť kňazov. Iba pripomínam, že všetci moji najbližší spolupracovníci kňazi boli kňazmi Trnavskej arcidiecézy pri mojom nástupe do úradu trnavského arcibiskupa, pričom môj predchodca Mons. Ján Sokol ma neupozornil na možnú pochybnú povesť niektorého z nich," reaguje Bezák v dokumente na upozornenie, že sa obklopil spolupracovníkmi s pochybnou povesťou.

Svätý Otec Benedikt XVI. 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol52-ročný Bezák menovaný pred tromi rokmi 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola. Po jeho odvolaní mu prišli opakovane v Trnave vyjadriť podporu stovky ľudí. Róberta Bezáka sa zastali aj viaceré osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav