Súťaž 7 divov: Kandidát č. 13 Kostol sv. Michala Archanjela

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2012, 15:45
  • Autor:vd

V tichu prírody sa nad obcou Lančár vypína nádherný renesančný kostol sv. Michala Archanjela zo 17. storočia. Jeho múry i vežu chráni opevnenie. Tento svätostánok sa stal pýchou okolia a aj keď už veriaci do neho nechodia každú nedeľu, nevynechajú príležitosť, keď im ho v slávnostných okamihoch otvoria. Mnohí prežili čarovné chvíle v tomto kostolíku s folklórnou skupinou Podhoranka práve počas tohtoročnej Noci kostolov.

Kostol sv. Michala Archanjela stojí na mieste, kde predtým stával jeho predchodca – starší gotický kostol z roku 1332. Areál je obohnaný miestami rekonštruovanými hradbami. V interiéri sa nachádza hodnotné barokové zariadenie a nástenné maľby doplnené štukami. V renesančnom opevnení je včlenená veža s osembokým ihlanovitým ukončením (tzv. helmicou) a so združenými oknami.

Celé 17. storočie ohrozovali toto územie rôzne nepokoje a povstania, v roku 1683 napadol okolie aj Imrich Tököli. Predpokladá sa, že práve v tomto období kostol opevnili múrom, ktorý slúžil aj ako hradby, pretože na južnej strane smerom k obci sa postavili tri strieľne.

Kostol bol do súčasnej podoby s pôdorysom gréckeho kríža prestavaný v rokoch 1723-1733. Zvonica pochádza z konca 17. storočia. Jej tvar naznačuje, že obyvatelia obce už nerátali s tureckými nájazdmi. V spodnej časti sa nachádza kaplnka s nástennými maľbami a zvyškom oltárnej menzy. Zrejme počas barokovej prestavby kostola získal celý interiér kaplnky novú omietku s nástennými maľbami. Na západnej strane stojí sv. Bonaventúra a vedľa sv. František zobrazený pri akte stigmatizácie, na východnej strane je jeden svätec takmer úplne nečitateľný, druhý je pravdepodobne františkánsky svätec – sv. Anton Paduánsky držiaci v ľavej ruke kvet. Dôvod existencie františkánskych motívov nepoznáme, no podľa všetkého išlo o vplyv františkánov z kláštora na dnešnej Katarínke. Helmica strechy je mladšia, postavili ju zrejme podľa pôvodnej po veľkom zemetrasení, ktoré tu bolo začiatkom 19. storočia. V roku 2011 sa začala obnova zvonice, ktorá si vyžadovala statické zabezpečenie.

Viac informácií o veľkej letnej súťaži: Za 7 divmi na bicykli

Kostol sv. Michala Archanjela v Lančári je jeden zo 16 adeptov na víťaza našej súťaže. Ak chcete zahlasovať za Kostol sv. Michala Archanjela ako za jeden zo siedmich divov piešťanského regiónu, pošlite SMS v tvare sutaz(medzera)win(medzera)13(medzera)vaše meno a priezvisko(medzera)váš telefonický kontakt – na číslo 7037. Cena SMS je 0,80 eur s DPH. Alebo vystrihnite z PT kupón, na ktorý uvediete číslo 13 nalepte ho a odovzdajte v redakcii alebo zašlite poštou na adresu: Teplická 63, 921 01 Piešťany. V hre sú zaujímavé ceny!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek