V rehabilitačnej stanici Havran v Ratnovciach liečili mláďa dravca

  • Spravodajstvo
  • 12. júla 2012, 11:33
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY – Mláďa jedného z najvzácnejších druhov dravcov – haje červenej, ktoré vypadlo z hniezda, sa podarilo zachrániť pracovníkom Ochrany dravcov na Slovensku pri Moravskom Svätom Jáne v Chránenom vtáčom území Záhorské Pomoravie.

„Pri kontrole hniezdnej lokality sme našli na zemi pod hniezdom mláďa s drobnými vonkajšími poraneniami. Mláďa pravdepodobne vypadlo z hniezda v predchádzajúci deň, keď sa územím prehnala silná búrka,“ informoval Boris Maderič z ochrany dravcov. Ak mláďa vypadne z hniezda, je podľa ochranárov spravidla odsúdené na smrť. Rodičia ho nenájdu a pri páde sa často zraní. „Mláďa haje červenej sme previezli do rehabilitačnej stanice Havran v Ratnovciach pri Piešťanoch, kde absolvovalo vyšetrenia. Po týždennej intenzívnej starostlivosti sa mu zranenia zahojili a bolo možné uvažovať o jeho návrate do hniezda," tvrdí Maderič. Pôvodné hniezdo rodičia mláďaťa opustili, preto ochranári hľadali náhradné. Rozhodli sa mláďa vložiť do hniezda iného páru haje červenej pri Stupave, kde boli ďalšie dve mláďatá približne v rovnakom veku. Na území celéHAVho Slovenska hniezdi len osem až dvanásť párov haje červenej.

Obyvatelia miest v týchto dňoch podľa pracovníkov ochrany dravcov často telefonujú pre vypadnuté mláďatá sokolov. Ochranári upozorňujú, že takto nájdené mláďa sokola, sovy alebo drozda, ktoré ešte nie je schopné letu, je najlepšie vyložiť na strom alebo iné miesto, kde bude chránené pred mačkami alebo psami. Malé sokoly, ale i sovy alebo drozdy totiž opúšťajú hniezdo skôr ako vedia lietať. Ale rodičia ich podľa Martina Drobného z ochrany dravcov nájdu a naďalej kŕmia. Ak je však mláďa ešte v páperí, je potrebné ho odovzdať do rúk odborníkov. Rovnako aj keď sa v lokalite vhodné miesto pre umiestnenia mláďaťa nenachádza a ide napríklad o ulicu s rušnou premávkou.

Dravé vtáky chránime aj prostredníctvom projektu Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a Niederösterreich, v rámci ktorého sa zabezpečuje prevoz a záchrana zranených alebo vypadnutých mláďat do rehabilitačných staníc. Tie sú na západnom Slovensku v ZOO Bratislava, ZOO Bojnice, Ratnovciach a Zázrivej.

Mohlo by vás zaujímať: Voľne žijúce zvieratá zachraňujú doma a za svoje
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela