Na hrad Červený Kameň možno prísť aj v noci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júla 2012, 13:23
  • Autor:sita

ČASTÁ – Oživiť legendy späté s hradom Červený Kameň týčiacim sa nad obcou Častá neďaleko okresného mesta Pezinok je cieľom pokračovania obľúbených letných nočných prehliadok hradu. Ich organizátori zo Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Červený Kameň na nočné prehliadky nazvané Kamenné mystérium pozývajú 14. júla a 18. augusta.

"Počas dvoch sobotných letných večerov v atmosfére mihotajúcich sa sviečok ahoriacich fakieľ sa bežný smrteľník ocitne v období 13. až 16. storočia, keď hrad Červený Kameň vlastnil Pán Váhu a Tatier – Matúš Čák Trenčiansky, ale i bohatá rodina Fuggerovcov z juhonemeckého Augsburgu," informoval Michal Lukáč zo SNM – Múzea Červený Kameň. Kamenné mystérium sa po prvý raz toto leto začne už v sobotu od 18:30 a záujemcovia sa na netradičnú prehliadku dostanú každú polhodinu.

"Dej celého podujatia sa odohráva vhradnom podzemí, keď na Červený Kameň po viac ako sedemsto rokoch prichádza jeho zakladateľka – kráľovná Konštancia, aby zistila, či jej sen o mocnom stredovekom domíniu sa stal skutočnosťou. Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží má samotná kráľovná spolu s návštevníkom možnosť prežiť nielen atmosféru búrania gotického hradu, stavbu renesančnej pevnosti sfortifikačným systémom, mamonársky zápas troch bratov o majetok, ale i predaj celého panstva na základe sobáša z vypočítavosti," priblížil program nočného Kamenného mystéria na hrade Lukáč. Nočné prehliadky so scénkami ukážu, že peniaze mali omnoho vyššiu hodnotu ako šťastie a láska, ale priblížia aj to, aké radosti i starosti vminulosti prežíval na červenokamenskom panstve jednoduchý ľud, dodal za organizátorov Michal Lukáč, ktorý sa na scenári podujatia podieľal s Michalom Kovačikom a Barborou Ondrušovou. 

Bližšie informácie o programoch na hrade Červený Kameň nazývanom aj veľký hrad v Malých Karpatoch možno nájsť na webstránkach – http://www.hradcervenykamen.sk a http://www.snm.sk.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava