Milión eur visí nad hlavami cestujúcich

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júla 2012, 13:15
  • Autor:Ján Karásek

BRATISLAVA – Bombardovacie lietadlo Caproni Ca.33 už umiestnili na novovybudovanom termináli bratislavského letiska M. R. Štefánika. Legendárny dvojplošník doposiaľ patril medzi exponáty Vojenského historického múzea v Piešťanoch, kam by sa mal vrátiť zhruba po jeden aj pol roku.

Hoci mnohí z Piešťancov jeho presun do nových priestorov kritizovali, musí sa uznať, že jeho terajšie pôsobisko mu celkom pristane. Počas nášho malého prieskumu v odbavovacej hale sme si všimli, že mnohí z cestujúcich pohltených cestovnou horúčkou z nadchádzajúcej dovolenky ani len nezdvihli zrak ku stropu, no táto skutočnosť nijako nezmenšuje unikátnosť lietadla, v ktorom tragicky zahynul minister vojny prvej Československej republiky generál M. R. Štefánik.

Vo svete existujú len dve lietadlá tohto typu: jedno sa nachádza v americkom Daytone, druhé vystavujú v talianskom meste Vigna di Valle. Replika lietadla vyrobeného v Leteckých opravovniach Trenčín sa stala atrakciou vojenského múzea, kde ho mohli návštevníci obdivovať až do mája tohto roku.

Caproni je dokonalou kópiou pôvodného stroja okrem vrtule, ktorú darovala samotná kontesa Caproni pri svojej návšteve Slovenska. Konečné náklady na rekonštrukciu lietadla boli vyrátané na 896 235 eur. Dvojplošník má krídla s rozpätím takmer dvadsaťtri metrov. Od stien odbavovacej haly sú vzdialené len pol metra. V najbližšom čase by k lietadlu mali pribudnúť tabuľky s vysvetľujúcimi popiskami. 

Súvisiace články: Štefánikovo Caproni už odletelo z Piešťan Štefánikovo lietadlo „odletí“ z Piešťan bez krídiel
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel