Na Vlada Plulíka spomínali na Sokolích skalách

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. júla 2012, 13:36
  • Autor:mp/ms

PIEŠŤANY – Piešťanského rodáka, známeho slovenského horolezca, vytrvalostného a horského športovca Vlada Plulíka si pripomenuli vyznávači horolezectva a turistiky podujatím na Sokolích skalách. Bol to už štvrtý ročník spomienky, ktorá sa uskutočnila počas posledného júnového víkendu.

Na spomienke sa zúčastnilo veľa ľudí, pričom niektorí si pripomenuli slovenskú horolezeckú legendu zapálením sviečok. Našlo sa aj zopár takých, čo prišli už v piatok a na Sokolích skalách prespali v stanoch. Ako miesto vybrali organizátori Sokolie skaly preto, lebo Vlado na nich začínal a trénoval, a tiež veľmi rád absolvoval spomínanú cyklotrasu z Trenčína.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.






 

Vlado Plulík sa narodil sa 3.marca 1963 v Piešťanoch. Bol všestranný vytrvalostný a horský športovec, horolezec, bežec, biker, freeride lyžiar. Bol autorom viacerých prvých výstupov, hodnotných voľných prelezov technických ciest a reťazoviek vo Vysokých Tatrách. Liezol v Dolomitoch, Alpách, Skalistých horách. Počas svojho krátkeho, ale intenzívne prežitého života sa stal držiteľom viacerých ocenení za výstupy roka slovenského horolezeckého spolku JAMES. Umiestňoval sa na popredných miestach v bežeckých a cyklistických horských maratónoch. Stál na vrchole Mount Everestu (8848 m) v roku 1998, kam vyliezol severnou cestou bez použitia umelého kyslíka, a v roku 2008 vyšiel na vrchol Gašerbrumu I alpským štýlom. Zo svojich horolezeckých športových podujatí si však najviac cenil zimný a letný sólo nonstop prelez hlavného hrebeňa Vysokých Tatier. Od 26. júna 2008, keď nezostúpil z Broad Peaku (8047 m) je nezvestný.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín