Po Bezákovi skončila aj arcibiskupská reštaurácia Galéria

  • Spravodajstvo
  • 9. júla 2012, 15:33
  • Autor:sita

TRNAVA – Reštaurácia Galéria, ktorú v priestoroch Arcibiskupského úradu v Trnave vo februári otvoril vtedajší arcibiskup Róbert Bezák, zostala dnes (9. apríla) pre verejnosť zatvorená. Jej ďalší osud po odvolaní Bezáka z úradu nie je jasný. Reštauráciu prevádzkuje spoločnosť Ninett, ktorej jediným spoločníkom je Trnavská arcidiecéza.

Nové vedenie arcidiecézy podľa jej hovorcu Dušana Kolenčíka momentálne preberá všetky záležitosti po bývalom vedení, preto aj v reštaurácii Galéria prebieha inventúra. Ako dlho bude trvať a či bude ešte otvorená pre verejnosť, Kolenčík nevedel povedať. Rovnako nejasný je aj osud arcibiskupskej galérie, ktorá sa nachádza tiež v priestoroch arcibiskupského úradu.

 

Bezák pri otváraní reštaurácie Galéria povedal, že chcel priestory arcibiskupského úradu otvoriť pre ľudí dneška, aby mohli obdivovať jeho architektonickú aj sakrálnu krásu. Podľa neho cirkev obrovské priestory bývalého šľachtického konviktu aj tak nedokáže využiť len pre svoje potreby. Zároveň prezentoval aj plány na otvorenie arcibiskupskej záhrady, ktoré však nestihol zrealizovať.

Spoločnosť s ručením obmedzeným Ninett založila Trnavská arcidiecéza v roku 2010. Prostredníctvom nej prenajímala cirkevné majetky, vrátane poľnohospodárskych pozemkov. Spoločnosť prevádzkovala reštauráciu Galéria a ďalšie časti arcibiskupského paláca, ktoré boli sprístupnené pre verejnosť.

Svätý Otec Benedikt XVI. pred týždňom odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav