Slnko je najďalej a Amerika slávi nezávislosť

  • Spravodajstvo
  • 4. júla 2012, 10:10
  • Autor:vd/internet

Svet – Dnes by malo byť Slnko najďalej od Zeme, je tiež Prokopa, kedy podľa slovenských pranostík zmokne každá kopa a ak by ste chceli pogratulovať nejakému Američanovi k Dňu nezávislosti, určite sa poteší.
Pred 236 rokmi sa totiž Amerika začala meniť na skutočnú Ameriku.

4. júla 1776 prijali vo Filadelfii zástupcovia 13 kolónií Deklaráciu nezávislosti.
Dlhšie trvajúce úsilie zbaviť sa anglickej nadvlády získalo konkrétnu podobu. Text Thomasa Jeffersona dal vznikajúcim Spojeným štátom slobodu. „Boh, ktorý nám dal svetlo, nám v tom istom čase dal aj slobodu,“ napísal Jefferson.
Deň nezávislosti je každoročne skutočnou oslavou. Na deň, keď Amerika vyhlásila nezávislosť, sa spomína v celej krajine: „slávnostné svetlá budú žiariť z jedného konca kontinentu na druhý. Odteraz navždy“, predpovedal pred 236 rokmi neskorší prezident John Adams. Nemýlil sa. Symbolom osláv sa od začiatku stali ohňostroje.
Deň nezávislosti sa stal niečím ako americkým osudom. Jeho význam do dejín definitívne zapísali svojou smrťou 4. júla 1826 dvaja muži. Vtedy, v deň 50. výročia nezávislosti zomreli dvaja muži, ktorí sa o nezávislosť výrazne zaslúžili: prezidenti Thomas Jefferson, autor deklarácie, a John Adams, jej najväčší obhajca.V čase, keď ju prijímali, asi len málokto predpokladal, že odvážni revolucionári budú môcť súperiť s najväčšou ríšou sveta. Američania však svoju vojnu o nezávislosť vyhrali. 4. júla 1776 sa v Amerike začala rodiť skutočná Amerika. Tá Amerika, ktorú aj dnes väčšina sveta spája so slobodou a demokraciou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava