Blog Lívie Gažovej: Cyklisti

  • Blogy / Blogy
  • 4. júla 2012, 13:03
  • Autor:

Hneď mi prišlo zvláštne, že cez pracovný deň o pol jedenástej doobeda idú cyklisti po Kolonádovom moste pešo. Starší pán mi kývol, vraj aby som zosadla. To snáď nie.

Niekto sa konečne rozhodol pokutovať ľudí za prechod po moste po dvoch kolesách? Príslušníci v modrých polokošeliach zastavujú v tento letný deň ponáhľajúcich sa Piešťancov, zatiaľ iba s napomenutím. Viem, že dopravné značenie vjazd cyklistom v určitých hodinách nepovoľuje, ale väčšina ľudí naozaj zosadala z bicykla, až keď sa hustota ľudí blížila k maximu. Ale aj vtedy sa našli odvážlivici, ktorí riskujúc infarkt kúpeľných hostí kľučkovali pomedzi nich aj v tom najväčšom dave. Možno v tom bol problém. Zdá sa však, že s tým je asi nadobro koniec.
No je takýto postup v meste plnom cyklistov správny? Na bicykli tu chodí toľko ľudí, že cyklotrasy vlastne vedú všade. S výnimkou Kolonádového mosta. Prečo treba zamedziť bicyklom cez neho prejsť? Je to nebezpečné? Pre koho? Most je predsa spojovací uzol, nie kľudová zóna kúpeľov. Vo svete je v súčasnosti trendom spoluexistovanie rôznych druhov dopravy, peších i cyklistov. Prepoklad, že všetci na seba berú ohľad a dokážu sa rešpektovať, preslávil známy i urbanista Jan Gehl. Ak sa nedá, cyklista bicykel naozaj povedie, ale prečo by mal po prázdnom moste chodiť pešo? V prípade, že by to takto nefungovalo, navrhujem vyčleniť cyklistický pás alebo celú severnú stranu prenechať úzkej stope po kolesách, ktorou sú Piešťany tak typické.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava