Významný český hoteliér má plány expandovať do Piešťan

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2012, 11:02
  • Autor:Ján Karásek

Bol kadečím. Baníkom, posunovačom na železnici, kuričom, riaditeľom hotela. Vyvážal nanuky do Poľska a dovážal čaj z Chile. Nakoniec vybudoval sieť štyridsiatich piatich hotelov. Viliam Sivek, rodák z Trnavy, poškuľuje po kúpeľnom meste. A možno ešte o ňom budeme počuť. Piešťanskému týždňu poskytol exkluzívny rozhovor.

Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku nie ste medzi verejnosťou známy. Nerád sa prezentujete?



V hotelovom reťazci, ktorý som predal, bolo 45 hotelov. Možno sa vám to zdá málo, ale v dobe krízy riadiť túto spoločnosť bolo náročnou prácou. Neviem, kde ste hľadal o mne informácie, ale myslím si, hoci sa nezapájam do politického diania, že o mne toho bolo napísaného dosť.

Nechali ste sa počuť, že by ste sa radi etablovali na Slovensku v oblasti kúpeľníctva. V čom vidíte jeho potenciál?



Vy ho hádam v kúpeľníctve nevidíte? Kúpeľné zariadenia sa predovšetkým orientujú na liečebné procesy, predovšetkým pre chorých ľudí. A tých je naozaj veľa. Ale samozrejme aj relaxačné kúpeľníctvo je v dnešnej nie práve dobrej ekonomickej situácii nezanedbateľné. Ľudia pochopili, že investícia do vlastného zdravia sa im oplatí.

Nedáte dopustiť na Piešťany, podľa vás sú úžasné. Prečo?



Nachádzajú sa v malebnom prostredí. Sú preslávené svojimi prírodnými zdrojmi a je tu možnosť absolvovať rôzne liečebné procedúry špecializujúce sa na liečbu najmä pohybového aparátu. Okrem toho je tu veľa krásnych a turisticky atraktívnych pamiatok, ktoré môžu byť predmetom aktívnej relaxácie. Sú to najvyhľadávanejšie a najžiadanejšie kúpele v celej Európe.
Pokračovanie rozhovoru nájdete v aktuálnom vydaní PT.

Viliam Sivek (65) je rodák z Trnavy. Je jedným z najvýznamnejších českých hoteliérov, Predseda Asociácie cestovných kancelárií ČR a Predseda Komisie obchodu, služieb a cestovného ruchu v Prahe. Pochádza z meštianskej rodiny, matku z politických dôvodov v päťdesiatych rokoch minulého storočia väznili. Od 15 rokov pracoval ako baník, posunovač na železnici či pomocný kurič. Po rehabilitácii matky v šesťdesiatych rokoch vyštudoval pedagogickú školu, sociálno-právne zameranie, a v osemdesiatych rokoch začal viesť hotel. Podnikať začal už pred revolúciou – vyvážal nanuky do Poľska a dovážal čaj z Chile. Po roku 1989 si prenajal ubytovňu a postupne vybudoval impérium 45 hotelov EuroAgentur Hotels & Travel. Pred rokom spoločnosť predal. Podniká naďalej v rodinnej firme Sivek Hotels, je majiteľom niekoľkých reštaurácií a kaviarní, tiež cestovnej kancelárie. Vyhlásili ho za Osobnosť cestovného ruchu ČR, je členom siene slávy cestovného ruchu, má titul Hoteliér roku. Angažuje sa takisto v hokejovom klube HC Sparta Praha. súčasnosti s manželkou buduje charitatívne centrum psychoterapie. Je otcom piatich detí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek