Trnavský biskup sa rozlúčil s veriacimi

  • Spravodajstvo
  • 1. júla 2012, 19:22
  • Autor:red/sita

TRNAVA – V nedeľu 1. júla sa počas svätej omše v Katedrále svätého Jána Krstiteľa rozlúčil trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák s veriacimi.

Stalo sa to po tom, čo ho pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu trnavského arcibiskupa. Novou hlavou Trnavskej arcidiecézy bude Mons. Ján Orosch.
Dôvodom odvolania majú byť výsledky apoštolskej vizitácie zo začiatku tohto roku a zlé riadenie diecézy. Jej vedenie by mal prevziať doterajší pomocný biskup Ján Orosch. Agentúre SITA to potvrdili viaceré zdroje.

Bezák skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu jeho práca prekážala. Svätá stolica trnavskému arcibiskupovi najskôr navrhla, aby sa vzdal funkcie sám.

Keď to neurobil, prišlo jeho odvolanie. Veriaci v katedrále sa s arcibiskupom rozlúčili intenzívnym potleskom. Krátko po skončení omše viacerí z nich začali hľadať spôsoby, ktorými by vyjadrili arcibiskupovi dôveru.
Pozrite si náš archív.
Pozrite si z archívu redakcie najväčšiu slávnosť, aká sa v našom okrese uskutočnila v roku 2010 vo Vrbovom. Vtedy sa sem prišlo pokloniť  pamiatke biskupa Jantauscha takmer 150 kňazov, v ich čele bol práve Mons. Róbert Bezák. Vrbovčania ho vítali neutíchajúcim potleskom. Po jeho ľavici stál v Kostole sv. Gorazda pomocný biskup Ján Orosch. 
Podujatie sa konalo v rámci Roku kňazov a Roku kresťanskej kultúry na Slovensku pri príležitosti 140. výročia narodenia Pavla Jantauscha a 85. výročia biskupskej konsekrácie.


Veľkolepá, dvojhodinová pieta, na ktorej sa zúčastnili okrem duchovných vodcov – pomocného biskupa Jána Oroscha, generálneho vikára Pavla Zemka, všetkých dekanov a kňazov trnavskej arcidiecézy, vrátane domáceho vrbovského farára Daniela Lukačoviča, boli prítomní aj poslanec NR SR Jozef Rydlo, kurátor pre kresťanské tradície Národného osvetového centra v Bratislave, Miroslav Holečko a starostovia obcí, v ktorých Jantausch pôsobil. Z Ludaníc prišiel do Vrbového Bohumír Donoval a zo Šípkového Anton Andrísek. Súčasťou slávnosti v Kostole Svätého Gorazda bol aj príhovor primátora mesta Ivana Borovského a evanjelického farára Miroslava Jägera.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek