Blog Petra Remiša: Špekačky a utopence

  • Blogy / Blogy
  • 26. júna 2012, 09:57
  • Autor:

V dnešnom jazykovom okienku si vysvetlíme výraz „utopenec“. Nemyslíme nešťastníka, ktorý neprežil šnorchlovanie v podnapilom stave, ale delikatesu rozšírenú na území bývalého Československa.

Základnou surovinou na výrobu jedlého utopenca je špekačka (v Čechách „buřt“). Táto kultová údenina mala premiéru na zemskej výstave v Prahe v roku 1891 a získala väčší obdiv ako prvý hamburger.

O dva roky neskôr spadlo krčmárovi v Humpolci pár „buřtov“ do sudu s octom pri preplachovaní pivných trubiek. Keď ich po týždni našiel, bolo mu ľúto ich vyhodiť. Začal ich hosťom podávať s cibuľou a dobre sa na tom nabalil. 

Bohužiaľ, zabudol si to patentovať, čím pripravil syna Honzíka o pekné dedičstvo.

Podľa normy zo 70-ich rokov musela špekačka obsahovať 38,5% hovädzieho a  17,5% bravčového. S rozvojom biotechnológií a vstupom do EÚ sa zrušili nielen československé normy, ale aj zdravý rozum.

Od roku 2011 je „takzvaná špekačka“ zapísaná v zozname tradičných špecialít, ktorý si z nudy vedú pologramotní byrokrati v Európskej komisii. Po novom sa vyrába z kukuričného škrobu, sóje a potravinárskeho farbiva. 

Od pravej špekačky ju nerozoznáte – až kým ju nezavesíte nad oheň.

Geneticky modifikovanej strukovine ani škrobu sa oheň nepáči, preto sa „takzvaná špekačka“ začne krútiť ako kobra v koši. V lepšom prípade sa rozpadne a skončí v plameňoch skôr, než sa vám ju podarí dopiecť. 

V horšom prípade obhorenú údeninu zjete a zažijete pocit víťazstva ako naši predkovia pri opekaní mamuta. Je tam len malý rozdiel.

Oni dva dni negrgali sóju. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav