Kniha týždňa: Anna Kareninová

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. júna 2012, 08:31
  • Autor:M. Gajdošíková

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Dávam do pozornosti nové vydanie svetoznámeho románu Anna Kareninová (Lev Nikolajevič Tolstoj). Vydalo vydavateľstvo Slovart v edícii Svetová klasika.

Monumentálna epická panoráma spoločenského života Ruska zo začiatku 19. storočia s jeho pokryteckou morálkou. Hlavná hrdinka Anna Kareninová, ktorá žije spoločenským životom petrohradskej šľachty, sa pri istej príležitosti osudovo zaľúbi do mladého grófa Vronského, kvôli ktorému opúšťa nielen manžela, ale aj milovaného syna. Opojená láskou nevníma spoločenské odsúdenie. Grófovi daruje dcérku Annušku. Chce situáciu riešiť rozvodom a legalizáciou svojho nového vzťahu, no jej manžel takéto riešenie rázne odmietne. Anna odchádza s milencom a dcérkou do cudziny v úsilí uniknúť ťaživej skutočnosti.

Anna Kareninová je príbehom osudovej a vášnivej lásky, ktorá víťazi nad spoločenskou konvenciu, no nie nad sebou. 

Tolstoj nastavuje zrkadlo spoločnosti a poukazuje na jej problémy. Prostredníctvom postáv nám prestavuje zákulisie šľachty, ale aj dedinský ľud a prostredie 19. storočia. Kniha je jedinečná svojím spracovaním, myšlienkami a nádhernými opismi. 

Musím upozorniť na pôsobivé prevedenie knihy. Potešením je už  samotné držanie takéhoto knižného skvostu v rukách. 

Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v Kníhkupectve v centre mesta, Winterova 31(bývalý Mliečny bar), 921 01 Piešťany. Tel: 033/7730541, www.tklibri.com
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek