Vyhliadkové lode premávajú na Váhu už polstoročie

  • História
  • 20. júna 2012, 09:50
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Jednou z letných atrakcií Piešťan je vyhliadková plavba po Váhu a jazere Sĺňava. Mnohí obyvatelia kúpeľného mesta možno ani nevedia, že osobné vyhliadkové lode brázdia jazero už celé polstoročie. Prvé plavidlá sa objavili na hladine dva roky po napustení jazera – v roku 1962. Išlo však o menšie lode s kapacitou 15 až 25 osôb. Rozmach vyhliadkových plavieb na Sĺňave nastal o dva roky neskôr – v roku 1964.

Vtedy zakotvila v Piešťanoch prvá väčšia vyhliadková loď maďarskej výroby typu Vizibus s kapacitou 150 osôb. Konštrukcia plavidla bola z duralu a poháňali ju dva naftové motory značky Csepel. Loď dostala priliehavý názov Adam Trajan a v celej polstoročnej histórii vyhliadkových plavieb po Sĺňave bola najpopulárnejšou loďou v našom meste, prepravila aj najviac pasažierov. Až do roku 1976 bol kapitánom lode Michal Mitošinka a po ňom prevzal kormidlo vtedy 33-ročný Bratislavčan Ján Kittler. Ten bol v Piešťanoch desať sezón až do vyradenia Vizibusu z prevádzky v roku 1987. V súčasnosti kormidluje lode v Belgicku. 

V tom čase mali Piešťany aj loď Delfín. Tá síce nebola v plavebnej prevádzke, no zakotvená pri brehu slúžila ako reštaurácia. Delfín bol známy výbornými jedlami a špecialitami z rýb. Okrem našich i zahraničných návštevníkov boli hosťami na Delfíne aj známi slovenskí herci, speváci a umelci. Delfín však skončil neslávne. Počas povodne sa 12. marca 1981 loď naklonila a silný prúd ju odtrhol od brehu a pri náraze na jeden z pilierov Kolonádového mosta sa Delfín rozlomil. Časť trupu ostaniela zakliesnená na pilieri. Po opadnutí vody loď vytiahli a skončila v šrote. V tomto období sa uvoľnil od móla aj Adam Trajan. Našťastie, ten obišiel Krajinský most a na Sĺňave ho zachytilo plavidlo Povodia Váhu. 

Viac informácií sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava