Pri dopravných zomrelo viac ľudí ako vlani

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2012, 13:26
  • Autor:KR PZ

Počas minulotýždňovej dopravno-bezpečnostnej akcie TISPOl-u, ktorá bola zameraná na odhaľovanie vodičov pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok, skontrolovalo 200 policajtov Trnavského kraja takmer dve tisícky vodičov. Počas akcie odhalili 871 priestupkov. Vodiči najčastejšie nedodržali maximálnu povolenú rýchlosť, a to až v 630 prípadoch. V 29 prípadoch odhalili požitie alkoholu, z toho až v 22 prípadoch u cyklistov.

Cieľom celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie bolo pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Práve jazda pod vplyvom alkoholu je totiž jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Polícia preto vykonávala kontroly najmä na nehodových úsekoch a miestach s vysokým rizikom dopravnej kolízie.

Od začiatku roka do konca mája zaevidovala polícia v Trnavskom kraji 526 dopravných nehôd (o 12 menej ako vlani), pri ktorých zomrelo až 21 osôb, čo je o päť viac ako vlani! Ťažko sa zranilo 54 osôb (o dvoch viac) a ľahké zranenia utrpelo 255 (o osemnásť ľudí viac). Z celkového počtu nehôd v 64 prípadoch asistoval alkohol, čo je o desať viac ako vlani.  V 48 prípadoch išlo o alkohol zistený vodičovi a v 16 prípadoch boli pod vplyvom alkoholu cyklisti a chodci.

Vodičom polícia opätovne pripomína, že od 1. novembra minulého roku je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo pod vplyvom inej návykovej látky a odmietnutie vyšetrenia trestným činom ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Vodičom zaň hrozí až ročné väzenie. Súd im môže súčasne uložiť aj peňažný trest a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V prípade vodiča, ktorý už bol za tento trestný čin odsúdený sa trest zákazu činnosti ukladá v hornej polovici trestnej sadzby, teda od päť do 10 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj