Najlepších policajných psov majú v Trnave

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2012, 10:13
  • Autor:SITA

MALACKY – Víťazný pohár z Majstrovstiev Slovenska policajných psov putoval tento rok do Trnavy. Súťaž sa už po ôsmykrát uskutočnila v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru Malacky. Svoje sily si v špeciálnej kynológii zmerali zástupcovia družstiev, ktoré sa kvalifikovali ako víťazi z ôsmich krajských riaditeľstiev. Policajné psy sa predviedli vo vyhľadávaní drog, výbušnín a výbušných systémov. Vzorky originálnych drog a výbušnín hľadali v batožine, dopravných prostriedkoch, budovách i v teréne, nechýbali ani cviky poslušnosti.

V rámci súťaže družstiev víťazný pohár získalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave. Na druhom mieste sa umiestnilo družstvo z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Družstvo z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obsadilo tretie miesto s jednobodovým rozdielom pred družstvom z prešovského krajského riaditeľstva. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, v kategórii vyhľadávanie omamných a psychotropných látok zvíťazil npráp. Vladimír Kraviar so psom Hektorom z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Na druhom mieste sa umiestnil npráp. Milan Broniš so psom Xenom z trenčianskeho krajského riaditeľstva. Tretie miesto obsadil npráp. Milan Paľa so psom Baxom zo žilinského krajského riaditeľstva. Vo vyhľadávaní výbušnín prvú priečku získal práp. Szabolcs Dorák so služobným psom Felisom z trnavského krajského riaditeľstva. Druhú priečku obsadil npráp. Ivan Hyben so psom Sedwinom z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Prešove. Tretím oceneným sa stal práp. Radoslav Šajmír so sučkou Daša z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Bratislave.

Pri vyhľadávaní výbušnín a drog sa najčastejšie využíva plemeno nemecký ovčiak. Podľa zástupcu riaditeľa Odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Branislava Diďáka pracujú aj s inými plemenami ako napríklad belgický ovčiak alebo labrador, no najradšej využívajú práve nemeckých ovčiakov. Na objektívnosť súťaže dozeral hlavný rozhodca z Českej republiky Oldřich Šnitr.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava