V Maduniciach už hliadkujú obecní policajti

  • Spravodajstvo
  • 12. júna 2012, 14:28
  • Autor:SITA

Obecné zastupiteľstvo zriadilo obecnú políciu po tragickom útoku Rómov na miestneho obyvateľa.

Obyvatelia Maduníc  sa už môžu cítiť bezpečnejšie. V dedine začala fungovať obecná polícia. Náčelník Štefan Kessl má k dispozícii zatiaľ dvoch skúsených policajtov. Zriadenie polície je reakciou obecného zastupiteľstva na vlaňajší útok dvoch Rómov na miestneho obyvateľa Andreja Poláka, ktorý po bitke zomrel. V obecnom rozpočte na tento rok vyčlenili pre políciu 71-tisíc eur.
   Obecná polícia v tomto personálnom obsadení nemôže zabezpečiť nepretržité služby. Jednou z priorít náčelníka je obsadiť čo najviac nočných zmien. ,,Ráno pomáhame školákom pri prechádzaní cez cestu, večer kontrolujeme dodržiavanie zatváracích hodín miestnych pohostinstiev, boli sme na futbalovom zápase,“ priblížil prvé dni policajtov Kessl. V nočných hodinách obchádzajú policajti dvojtisícovú dedinu po stanovených trasách. Služobné auto zatiaľ nemajú, v prípade potreby môžu využiť auto obecného úradu.
   Reakcie obyvateľov na uniformovaných obecných policajtov sú podľa náčelníka veľmi dobré. ,,Mamičky oceňujú, že sme ráno pri priechodoch pre chodcov. Cez obec vedie veľmi frekventovaná cesta, kvôli ktorej sa báli púšťať deti bez sprievodu dospelých do školy. Teraz sa už môžu spoľahnúť na nás,“ povedal Kessl. V prvý mesiac sa obecní policajti budú snažiť všetky problémy riešiť len dohováraním a vysvetľovaním, od júla však budú pripravení použiť aj pokutové bločky.
   O zriadení obecnej polície rozhodli madunickí poslanci vlani krátko po tom, ako miestni Rómovia na smrť dobili 63-ročného Andreja Poláka, ktorý odchádzal z kultúrneho podujatia Cibuľové slávnosti. Okresný súd v Piešťanoch poslal dvoch hlavných aktérov bitky na 13 rokov za mreže, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel