Čachtický hrad uzavreli pre rekonštrukciu

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. júna 2012, 11:15
  • Autor:sita/red

ČACHTICE – Čachtický hrad čaká minimálne ročná rekonštrukcia z eurofondov. Doteraz na ruinu mohli turisti vystúpiť len na vlastné riziko, od pondelka 4. júna tam už nemôžu vôbec.

Čachtický hrad, ktorý posledných 300 rokov pustol, čaká rozsiahla obnova. Z pamiatky opradenej legendami o krvavej grófke Báthoryčke ostali len ruiny. Obec Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom získala 2,5 milióna eur z eurofondov. Peniaze poputujú hlavne na záchranu rozpadávajúcich sa zvyškov hradieb a na obnovu dnes čiastočne zaniknutých historických architektúr hradu z prvej polovice 13. storočia. Projekt rieši rozšírenie činnosti Čachtického hradného múzea do priestorov hradu. 

Na hrade začnú po jeho znovuotvorení vyberať vstupné. Aká však bude jeho výška, nie je podľa Ištokovej ešte jasné. Toho, že by sa z obce pre dočasné uzavretie pamiatky vytratil turistický ruch, sa starostka neobáva. „Príroda okolo je krásna, turista tam má čo vidieť, aj keď nebude stáť na hradnom múre. Neverím tomu, že sa tam urobí nejaký sek a turista nepríde. On príde a bude hľadať všetky možnosti, aby sa k hradu dostal čo najbližšie,“ povedala starostka obce Anna Ištoková.

Obec Čachtice odovzdala na základe protokolu stavenisko hradu firme SOAR Žilina, tá vyhrala vo verejnom obstarávaní rekonštrukčné práce. Doba realizácie je zatiaľ jeden rok, plus polroka zúčtovanie. Hrad opravia lacnejšie, než čakali, predpokladaná hodnota zákazky bola 2 051 050 eur, konečná vysúťažená suma je 1 079 326 eur.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek