Piešťanci ostali pred bránami Londýna

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. júna 2012, 10:21
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – O štart na jubilejných XXX. Hrách letnej olympiády v Londýne sa uchádzajú aj viacerí odchovanci piešťanského športu. Z nich má zatiaľ istú účasť na tomto sviatku športu len tenistka Dominika Cibulková. Blízko k štartu pod olympijskými kruhmi má aj ďalší tenista Lukáš Lacko. Minulý týždeň sa však pokúšali kvalifikovať na OH aj ďalší piešťanskí športovci.

O smole môže hovoriť kanoista Matej Rusnák, ktorý skončil na svetovej kvalifikácii v poľskej Poznani v C1 na 1000 metrov tretí za Nemcom Brendelom a Rumunom Chirilom. Na OH totiž postupovali len prví dvaja. Simona Šamková z TJ Sĺňava sa síce prekvapujúco dostala v K1 na 200 metrov do finále, no tam skončila ôsma. Na OH však postúpili len dve najrýchlejšie kajakárky.

Pokus o účasť v Londýne nevyšiel ani narýchlo zloženému piešťanskému veslárskemu dvojskifu Lukáš Babač, Richard Vančo. Tí skončili na finálovej svetovej olympijskej kvalifikácii vo švajčiarskom Luzerne v semifinále dvojskifu ťažkých váh na nepostupovom šiestom mieste a na OH postupovali len dve najrýchlejšie posádky z finále.

Iskierku nádeje na účasť na svojej rekordnej šiestej olympiáde v rade má ešte plavkyňa ŠPK Kúpele Piešťany Martina Moravcová. Táto 36-ročná veteránka síce splnila na minulotýždňových majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v maďarskom Debrecíne v pretekoch na 50 metrov voľný spôsob časom 25,95 s olympijský B-limit, no ten jej štart v Londýne nezaručuje. Dvojnásobná strieborná medailistka z OH 2000 v Sydney prerušila koncom roku 2009 pre materské povinnosti svoju plaveckú kariéru. Po návrate do bazénov potrebuje splniť ostrý A-limit na OH v Londýne, ktorý je na 50 m vsp. 25,27 s. Ak by ho Martina stihla splniť na majstrovstvách Slovenska, bola by prvou plavkyňou v bazénovom plávaní na svete, ktorá by absolvovala šesť olympiád. Dodajme, že najúspešnejšia slovenská športovkyňa histórie debutovala na OH už ako 16-ročná v roku 1992 v Barcelone. 

Viac správ zo športu v Piešťanoch a regióne nájdete v každom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav