Na odstávku Bohuníc chcú od komisie aspoň 300 miliónov eur

  • Spravodajstvo
  • 30. mája 2012, 11:10
  • Autor:sita

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Na podporu ukončenia prevádzky jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice chceme od Európskej komisie získať aspoň 300 miliónov eur. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po dnešnom rokovaní európskych ministrov zahraničných vecí v Bruseli. Komisia je však ochotná podporiť odstávku len sumou 115 miliónov eur.

„My sme vyčíslili a odovzdali komisii náš výpočet nákladov, ktorý hovoril o 425 miliónoch eur, a preto upozorňujeme na to, že ten rozdiel je veľmi veľký a boli by sme radi, keby sme dostali aspoň 300 miliónov eur,“ poznamenal Lajčák. Tému atómky v Bohuniciach otvoril aj slovenský premiér Robert Fico počas svojej aprílovej návštevy Bruselu, keď predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi oznámil, že na odstávku elektrárne chceme viac peňazí.

Komisia v novembri minulého roku navrhla dať z prostriedkov Európskej únie ďalších viac než sto miliónov eur do roku 2017 na podporu ukončenia prevádzky jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Okrem Slovenska by peniaze z celkového navrhnutého balíka vo výške 500 miliónov eur mali získať ešte Bulharsko a Litva. Slovensko celkovo od Európskej komisie počas rokov 2007 až 2013 získa na vyradenie jadrových reaktorov 613 mil. eur. K uzavretiu daných elektrární sa trojica krajín zaviazala v prístupových zmluvách. EÚ zasa sľúbila, že prispeje na ich vyradenie z prevádzky.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava