Kniha týždňa: Sekerou a nožom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. mája 2012, 09:56
  • Autor:Miroslava Gajdošíková

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Tento týždeň dávam s potešením do pozornosti vynikajúce spoločné poviedky Dušana Taragela a Petra Pišťanka, ktoré práve vyšli v Slovarte pod názvom Sekerou a nožom.

Druhé vydanie spoločnej poviedkovej zbierky literárneho dua Peter Pišťanek a Dušan Taragel Sekerou a nožom doplnené o poviedku Do práce, v práci, po práci, vždy spolu, v každom počasí. Zbierku tvoria literárne prvotiny, ktoré autori napísali buď spoločne, inšpirovaní slovenskou dedinskou prózou socialistického realizmu, zlými prekladmi z ruštiny, obľúbenými televíznymi seriálmi či vlastnými robotníckymi skúsenosťami, alebo samostatne, v duchu spoločnej poetiky, ktorú predstavuje paródia, drsný čierny humor, cynická hyperbola, rafinovaná brutalita a predovšetkým zábava.

Keď sa lepšie prizrieme obalu knihy, zistíme, že je presne ušitý k obsahu. No a kto môže byť jeho autorom? Samozrejme Jozef Gertli Danglár.

Dnes sa už, našťastie, nad literárnou tvorbou Pišťanka a Taragela nikto nepohoršuje, aspoň dúfam. Dá sa povedať len jedno: dobrá, klasická a poctivá literatúra. 

Milujem tento druh poetiky s ničím neobmedzenou literárnou hrou, poriadnou dávkou paródie a čierneho humoru, kde základom je hlavne zábava.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel