R. Cicutto: Moja vnútorná situácia nie je jednoduchá

  • Spravodajstvo
  • 22. mája 2012, 10:50
  • Autor:Ján Karásek

PIEŠŤANY – Primátor Piešťan sa stal horúcimkandidátom na post šéfa Úradu naverejné obstarávanie. Nominovalo ho Združenie miest a obcí Slovenska, v ktorom je členom predsedníctva. Vláda nakoniec schválila návrh premiéra Roberta Fica na voľbu Zity Táborskej za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie, parlament by mal rozhodnúť o jej zvolení na júnovej schôdzi. Piešťanský týždeň sa vyzvedal na plány Rema Cicutta.

Stali ste sa kandidátom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Prečo práve vy?

Sám netuším. Ťažko povedať. Som členom predsedníctva ZMOS, kde sa riešila otázka nominácií na rôzne ponúkané posty. Neprináleží mi hodnotiť sa, no som dlhoročný primátor a nie som členom žiadnej politickej strany. Reprezentujem tiež istý spôsob noviniek v zákone o verejnom obstarávaní, keďže v roku 2007 náš mestský úrad ako jeden z prvých zaviedol elektronické aukcie. Máme skúsenosti a nikdy sme nemali s nimi komplikácie.

Váhali ste, kým ste prijali kandidatúru?

Nebral som ju vážne. Povedal som si: keď tam nemáte koho dať, tak ma tam dajte. Sprvu som to nebral tak, že to bude tak reálne. Kandidatúru beriem ako normálny ctižiadostivý človek, ako výzvu na ďalší kariérny rast. Zastupovanie na takejto pozícii vôbec nie je jednoduché. Nech si niekto nemyslí, že človek len príde a získa benefity. Nikto si nevie prestaviť pozíciu manažéra preberajúceho na seba všetky stresy, nervy a zodpovednosť. Šéf verejného obstarávania kontroluje všetkých obstarávateľov. A šéfa ÚVO kontrolujú všetci.

Ak príde k vášmu vymenovaniu, aké kritériá by ste zmenili – infozákon, elektronické aukcie…

Slabina zákonu o verejnom obstarávaní spočíva v tom, že nie je kompatibilný s európskymi smernicami. Veľké žaloby, ktoré skončili až na súdnom dvore v Haagu, Úrad pre verejné obstarávanie prehráva. Problém je v rozdielnom legislatívnom rámci. V prvom rade teda treba zosúladiť legislatívu s Európskou úniou. Ak sa to komukoľvek na Slovensku podarí urobiť, tak bude menej problémov v obstarávaní u nás, na Slovensku.

Osobitnou kapitolou je kritérium najnižšej ponuky.

Z vlastnej praxe už aj my vieme, že toto kritérium sa neopláca, ale iné sme nemali. Nedávno médiami prebehol výraz, že niektoré firmy „majú viac právnikov ako murárov“. Za každú cenu získajú zákazku, ktorá však nie je o kvalite, ale o tom, aby z nej vyťažili čo najviac. Samotný jej účel je druhoradý. A hovoriť o tom, či škrtať alebo neškrtať najnižšiu ponuku? Treba zahrnúť do procesu ďalšie kritériá tak, aby boli pevné a jednoznačne použiteľné pri vyhodnocovaní. Tu však treba mať v pozornosti kritériá rovnej hospodárskej súťaže.
Predseda vlády Róbert Fico sa nechal počuť, že ZMOS musí súhlasiť s kandidátom na šéfa verejného obstarávania. Čím si vysvetľujete jeho postoj?
Otvára karty. Chce, aby obstarávanie kontroloval niekto iný ako politický nominant, preto chce apolitický úrad.Takisto to vnímam aj ja.
Aké sú dôvody ZMOS neprijateľnosti kandidáta opozície Petra Macha, šéfa štatistického úradu?
Nechcem o nich hovoriť.
Funkcia primátora a predsedu úradu verejného obstarávania je zo zákona nezlučiteľná. Dokážete si predstaviť svojho nástupcu?
Neuvažoval som nad tým. Stále to nie je aktuálna otázka.
Časť Piešťancov vám vytýka opúšťanie kapitánskeho mostíka, iní by to zase uvítali.
Nerád by som opustil primátorskú stoličku, túto prácu a Piešťany mám rád. Mám dilemu. Aj v posledných voľbách som získal veľkú podporu od ľudí, ktorí mi dali dôveru a veria mi. Nechcem ich sklamať. Moja vnútorná situácia nie je jednoduchá.
Budete viac na očiach?
Na odbornej úrovni určite áno, na očiach verejnosti menej.
Koluje jeden smutný vtip: Na ministerstve obstarávajú opravu plota. Prihlási sa Poliak, Ukrajinec a Slovák. Poliak premeria plot, nahádže čísla do kalkulačky a povie: „Materiál 8000 eur, práca 3000 a marža pre našu firmu 2000. Dohromady 13 000 eur.“ Ukrajinec urobí to isté čo Poliak a zahlási: „Materiál 7000 eur, práca 2000 a marža pre našu firmu 2000. Dohromady 11 000 eur.“ A Slovák nič neurobí, len vystrelí cifru 71 000 eur. „A to prečo?“ spýta sa ho ministerský úradník. „30 000 mne, 30 000 teba a 11 000 dáme Ukrajincovi.“ Ako by to fungovalo u vás?
Rozhodne nie takto. Treba povedať, že drvivá väčšina obstarávaní prebieha na Slovensku férovo, bez námietok a sporov. Ale určite treba nájsť mechanizmus, aby sa také veci, ako uvádzate, nestávali.

Súvisiace články: Za šéfku ÚVO navrhuje vláda Zitu Táborskú, rozhodnú poslanci

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava