Vyšla originálna kniha o udalostiach a osobnostiach Trnavy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. mája 2012, 11:15
  • Autor:sita

TRNAVA – Najdôležitejšie udalosti z dejín Trnavy, dátumy narodenia a úmrtia významných rodákov a osobností spojených s mestom zozbieral Peter Radványi do knihy Ľudia a udalosti v histórii Trnavy, ktorú predstavia dnes večer (16. mája) v Zrkadlovej sále trnavského Divadla Jána Palárika. Kniha zaznamenáva vybrané udalosti za posledných osemsto rokov zoradené kalendárovým spôsobom od 1. januára až do 31. decembra. Záznamy sú pri každom dni v roku.

"Niekde je ich viac, niekde menej. Ich množstvo je dané bohatstvom prameňov,“ vysvetľuje rozdielny rozsah pri jednotlivých dňoch autor. Záznamy v knihe rozdelil na tri podskupiny venované osobnostiam, udalostiam a okolitému regiónu. Radványi celé desaťročia pripravuje rubriku o udalostiach spojených s Trnavou pre regionálne noviny a časopisy, teraz svoj historický kalendár vydal v knižnej podobe. Autor základ svojej zbierky informácií zdedil po svojom otcovi, sám ju však aktívne dopĺňal, rozširoval a spresňoval. Najskôr na papieroch, kartičkách a lístočkoch, dnes má už veľké množstvo informácií vo svojom počítači. "Veľkým pomocníkom je internet, no tam nájdete len to, čo tam už niekto dal a tie údaje bývajú často rozporuplné a nekompletné,“ skonštatoval Radványi, ktorý k serióznym informáciám pridal aj naozaj originálne alebo kuriózne. 

Vďaka jeho historickému kalendáru sa môžu Trnavčania dozvedieť aj to, kedy ich kráľ oslobodil od platenia mýtnych poplatkov, kedy v meste otvorili protialkoholickú poradňu, ktoré mesto si kedy požičalo z Trnavy kata a ďalšie zaujímavosti. Kniha Ľudia a udalosti v dejinách Trnavy vyšla vo vydavateľstve Tirna vďaka finančnej podpore Nadácie Trnava Trnavčanom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila