Štefánikovo lietadlo „odletí“ z Piešťan bez krídiel

  • Spravodajstvo
  • 16. mája 2012, 09:40
  • Autor:Ján Karásek/video: ar

PIEŠŤANY – V piešťanskom Vojenskom historickom múzeu (VHM) majú unikátny úlovok – lietadlo Caproni Ca.33 s imatrikulačným číslom 11495. V takomto našiel svoju smrť generál M. R. Štefánik, keď sa ako minister vojny Československej republiky vracal z letiska Campo Fornido pri talianskom Udine do vlasti.

Lietadlo o pár dní zmizne z hangára múzea. Neodletí však na ňom nik, pretože jeho trup bez krídiel bezmocne stojí na zemi. Dvojplošník sa stane atrakciou novobudovaného terminálu letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Zavesia ho pod strop nad kaviareň s názvom Caproni. Krídla s rozpätím takmer dvadsaťtri metrov budú od stien odbavovacej haly vzdialené len pol metra. Muzejný exponát si bratislavské letisko vypožičalo na dobu troch rokov. „Zmluva bola podpísaná pred rokom aj pol, takže lietadlo, ak nepríde medzičasom k nejakým zmenám, by sa nám malo vrátiť už o 18 mesiacov,“ povedal pre Piešťanský týždeň zástupca riaditeľa VHM Miroslav Mihálik. Podľa neho umiestnenie lietadla na terminály z muzejníckeho hľadiska význam nemá. „Letiská nie sú na to, aby sa na nich niekto o takéto ietadlá zaujímal.“ Caproni už raz piešťanský hangár opustil v roku 2005, keď ho presťahovali na Bratislavský hrad v rámci výstavy Obrazopis sveta objektívom M. R. Štefánika.
Šéf skupiny Ján Opatovský podľa vlastných slov lietadlo rozobral asi päťdesiatkrát.

Za lietadlo vďačia špionáži

Rozobrať a tobôž zostaviť takýto raritný kúsok nie je žiadna prechádzka ružovým sadom. Myšlienka podniknúť takúto strastiplnú púť sa zrodila v Leteckých opravovniach Trenčín v roku 1994. Ešte nedokončené lietadlo predstavili verejnosti o deväť rokov neskôr. Autor tohto materiálu mal šťastie byť pri tom, keď sa v roku 2000 vynárali na svetlo sveta prvé zreteľné tvary bombardovacieho dvojplošníka. Vtedy partiu nadšencov viedol Ján Opatovský. Priznal sa, že doposiaľ nič také mohutné nerobili: „Keď sme prvýkrát videli impozantné Caproni u Talianov, tak to s nami poriadne zamávalo.“

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni 20 s dátumom vydania 15. máj.




O demontáži a lietadle sa s nami rozprával Ján Opatovský. Pozrite si video.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín