Trest pre Rómov za zabitie a rasizmus: 13 rokov!

  • Spravodajstvo
  • 15. mája 2012, 14:51
  • Autor:jk

PIEŠŤANY/MADUNICE – Ruka zákona tvrdo dopadla na dvoch vinníkov z Maduníc, ktorí majú na svedomí smrť dôchodcu Andreja Poláka. Okresný súd v Piešťanoch poslal v pondelok 14. mája obžalovaných Petra Heráka (23) a Františka Barkóciho (18) za mreže do ústavu s maximálnym stupňom stráženia na dobu 13 rokov.

Na slovenské pomery senát o treste rozhodol pomerne rýchlo – už na treťom hlavnom pojednávaní. Obaja mladíci boli obvinení z trestného činu výtržníctva, zabitia a podnecovania rasovej, národnostnej a etnickej neznášanlivosti. Stalo sa tak po tom, ako sa v auguste minulého roku na Cibuľových slávnostiach skupinka Rómov dopúšťala výtržností v miestnom amfiteátri, pričom napadla niekoľkých ľudí. Pri potýčke jednému z nich rozbili nos. Pri konfliktoch odzneli rasistické výroky, pričom sa vyhrážali aj likvidáciou „bielych“.

Po opustení areálu surovo napadli a zmlátili 63-ročného Andreja Poláka, ktorý sa práve vracal po slávnostiach domov. Seniora najprv udrel F. Barkóci a po tom, ako napadnutý muž vstal zo zeme a kráčal ďalej, dobehol ho P. Herák a dobil ho. A. Polák na následky zranení podľahol o dva týždne neskôr v trnavskej nemocnici.

Po výpovediach celej plejády svedkov na poslednom pojednávaní súd vypočul už len znalca z odboru zdravotníctva a farmácie. Ten uviedol, že smrť zapríčinili poranenia mozgu tupohranným predmetom, údery päsťou do oblasti líca a brady i kopanie do brucha. „Smrti sa nedalo zabrániť ani poskytnutím odbornej pomoci,“ konštatoval znalec.
Úľava po vynesení rozsudku: Dcéra zosnulého Andreja Poláka, Michaela (vľavo) a manželka Anna.

Ako svedok obhajoby prišla starostka obce Madunice Alena Jelušová. Tá sa o brutálnom čine dozvedela až na druhý deň. Spomenula si, že večer pri odchode z amfiteátru ju oslovila skupina ôsmich mladíkov so slovami: „Už idete spinkať, pani starostka?“. „Mali by ste ísť spať aj vy, už bolo toho dosť,“ odpovedala im. Neskôr zatelefonovala na kriminálku a mladíkov identifikovala. Spoznala medzi nimi i oboch obžalovaných. Pred tragickou udalosťou obec nikoho z nich v priestupkovom konaní neriešila, no A. Jelušová poznamenala: „Situácia však bola taká, že sa nám po obci asi pred rokom, rokom aj pol začala pohybovať skupina ôsmich až desiatich Rómov. Tá sa vyzývavo správala a provokovala občanov, hlavne vo večerných hodinách. Niektorých z nich aj napadla.“


O priebehu procesu, výpovediach svedkov a znalcov vám prinášame podrobné informácie v Piešťanskom týždni 20 s dátumom vydania 15. mája 2012.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava