Kým sa rozhodne pre šperk, najskôr si ho vynosí v srdci

  • Nezaradené
  • 15. mája 2012, 10:50
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Hovorí sa, čo je nám súdené, nás neminie. Dobré sudičky uložili do kolísky Piešťanky Silvie Korvínovej kúsok strieborného drôtu, malachit a šperkárske kliešte. Ako rástla, ani si neuvedomovala, že ihlu a niť na vyšívanie, ceruzku na kreslenie a háčkované náramky šťastia ju raz privedú až k darovaným predmetom sudičiek. Hovorí sa ešte čosi – šťastie vraj praje pripraveným! Silvia túto hlášku potvrdila svojím umeleckým rastom. Dospela až do stavu šperkárskeho.

Šperkárstvo je špecifický druh umenia, ako ste sa k nemu prepracovali?

K výrobe šperkov som sa dostala postupne cez vyšívanie, výrobu rôznych náramkov priateľstva a maľovanie. Raz sme potrebovali darček pre známych do Holandska. Navštívili sme jednu výstavu šperkov a keď som ich uvidela, povedala som priateľovi, že také čosi by som dokázala vyrobiť aj ja. Povedal, nech si to vyskúšam. A tak som to skúsila.

Dívajúc sa na vaše dielka môžem s istotou povedať, že tá skúška sa oplatila. Ako pristupujete k tvorbe? Zrejme skôr, ako vznikne šperk, musí dozrieť vo vašom srdiečku…

Áno, máte pravdu. Na samotnom začiatku je kameň – polodrahokam, z ktorého budem šperk vytvárať. Ten si veľakrát nosím so sebou, aby som sa naň mohla kedykoľvek pozrieť, vnímať jeho štruktúru, tvar, zafarbenie a v neposlednom rade vyžarovanie. Potom si robím náčrty, ako by mal daný šperk vyzerať. Tie mi napomáhajú k jeho stvárneniu. Keď už dielko vytváram, často ho mením, odbočujem od pôvodných náčrtov, pretože sa musím prispôsobiť materiálu a funkčnosti. Šperk musím zhotoviť tak, aby zniesol záťaž častého nosenia.

Pokračovanie rozhovoru s nadanou šperkárkou nájdete v Piešťanskom týždni 20, ktorý je v predaji od  utorka 15. mája.


Ste zvedaví na šperky z umeleckej dielne Silvie Korvínovej? Jej jedinečnú autorskú výstavu Odrazy a odlesky si môžete prezrieť od 16. mája do 6. júna v Kultúrno- spoločenskom centre Fontána. Vernisáž výstavy sa uskutoční 16. mája o 18.00 h. Viac informácií nájdete tu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín